Het juiste kookvuur voor jouw keuken

Een keuken dient in de eerste plaats om te koken. Daarom is het belangrijk om de juiste keuze te maken als het om kookvuren gaat. Wil je met precisie kokerellen of wil je een snelle hap klaarmaken? Er is sowieso een kookvuur voor jou! In dit artikel kom je meer te weten.

Gas kookvuur

Ben je iemand die graag met precisie kookt en verschillende recepten wil uitproberen? Dan is een gasvuur misschien wel iets voor jou! Eén van de grote voordelen van een gasvuur is de nauwkeurigheid waarmee je de temperatuur kan regelen. Moet je snel de temperatuur verlagen zodat iets niet aanbrandt, dan is dat zo geregeld. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over de aanschaf van nieuwe pannen, want op een gasvuur kan je alle pannen gebruiken. Je kan nog extra kosten besparen doordat een gasvuur een van de goedkoopste kookvuren is. Ten slotte is een gasvuur het meest geschikt om te wokken. Een mogelijk nadeel van een gasvuur is dat het gebruik van een open vlam. Voor kinderen kan dit minder veilig zijn. Verder is het onderhoud van een gasvuur iets uitgebreider.

Inductie kookvuur

Een inductievuur is tegenwoordig één van de meest voorkomende kookvuren en dat heeft een reden!

Een inductiekookplaat heeft een bijzonder groot gebruiksgemak, het warmt snel op en heeft een hoog vermogen. Daarnaast zijn deze kookvuren makkelijk schoon te maken, energiezuinig en hebben ze tal van extra’s die de veiligheid verhogen. Zo schakelt een inductiekookplaat automatisch uit als de pan verwijderd wordt en kan je een kinderslot instellen. Veiligheid voorop! Er moet wel een speciale elektrische aansluiting voorzien worden en het zou kunnen dat je enkele nieuwe potten en pannen nodig hebt. Niet elke pan kan op een inductiekookplaat gebruikt worden. Misschien de ideale kans om een oude set te vernieuwen?

Elektrisch kookvuur

Op het gasvuur na is het elektrische vuur dé goedkoopste optie. Een elektrisch vuur blijft ook lang warm, als je bijna klaar bent met koken kan je het vuur uitzetten en nog gebruik maken van de resterende warmte. Energiezuinig dus! Er zijn ook enkele nadelen aan een elektrisch vuur. Elektrische vuren warmen minder snel op waardoor je wel even kan wachten vooraleer je kan beginnen met koken. In vergelijking met bijvoorbeeld een inductiekookplaat, dat rood kleurt, kan je bij een elektrisch vuur niet zien of je kookvuur warm is.

Keramisch kookvuur

Keramische vuren hebben een relatief lage aanschafprijs en je hebt er bovendien ook geen speciale pannen voor nodig. Ze warmen minder snel op en koelen traag af, waardoor je kan gebruik maken van de resterende warmte als je bijna klaar bent met koken.

Andere aandachtspunten bij een kookvuur

Het is mogelijk om verschillende kookvuren te combineren. Zo kunnen er naast een inductiekookplaat verschillende gasvuur pits geïnstalleerd worden, op die manier heb je het beste van beide werelden.

De keuze van kookvuur beïnvloedt de installatie van de overhangende dampkap. De dampkap wordt bij een gasvuur 10cm hoger geïnstalleerd dan bij andere kookvuren.

Vraag je gratis inspiratieboek aan

Ben je op zoek naar inspiratie? Dan is ons inspiratieboek met recente realisaties en ideeën iets voor jou!

inspiratieboek

Deze blogberichten vind je misschien ook interessant.

Barkrukken keuken zijn een regelrechte aanwinst

Is de keuken bij jouw thuis ook een centrale ontmoetingsplek om gezellig te babbelen met familie of vrienden? Kies er dan voor om jouw keuken uit te rusten met barkrukken. Met barkrukken in de keuken kan je gezellig genieten van heerlijke maaltijden en gezellige gesprekken met je gezin of met gasten. Met barkrukken in de keuken komt de gezelligheid bijna vanzelf. Hoe integreer je barkrukken in de keuken? Kun je nog wel wat tips gebruiken? Lees dan snel verder.

Ontdek het hier
Grijze open keuken

Grijze keuken: tijdloos en geschikt voor elke woonstijl

Plannen om de keuken op te knappen of ben je toe aan een volledig nieuwe keuken? Een grijze keuken is enorm in trek bij veel huiseigenaren. De kleur grijs is niet onderhevig aan trends en past bovendien perfect bij verschillende interieurstijlen. Spreekt dit je aan? Kom dan zeker eens langs, want De Keukenbouwer heeft meerdere grijze keukens in de aanbieding. Graag vertellen we je meer over de meerwaarde van grijze keukens en op welke manier je een grijze keuken integreert in je interieur.

Ontdek het hier

Wabi sabi keuken: schoonheid in imperfectie​

Is het tijd om je keuken te vervangen of gewoon op zoek naar een nieuwe unieke keuken? Kies dan voor een Wabi sabi keuken. Dit is een keuken volledig met een zen-interieur. Dankzij deze ongedwongen keukenstijl kom je helemaal tot rust. Er ligt veel schoonheid in imperfectie en Wabi sabi maakt dit zichtbaar. Een Wabi sabi keuken kopen of toe aan inspiratie of praktische tips? De Keukenbouwer vertelt je alles over de Wabi sabi stijl en op welke manier je een Wabi sabi keuken vormgeeft.

Ontdek het hier

De keukenkiezer-kwis

Welke keuken
past bij jou?

laptop voor 3d planner