Het juiste kookvuur voor jouw keuken

Terug naar overzicht

Een keuken dient in de eerste plaats om te koken. Daarom is het belangrijk om de juiste keuze te maken als het om kookvuren gaat. Wil je met precisie kokerellen of wil je een snelle hap klaarmaken? Er is sowieso een kookvuur voor jou! In dit artikel kom je meer te weten.

Gasvuur

Ben je iemand die graag met precisie kookt en verschillende recepten wil uitproberen? Dan is een gasvuur misschien wel iets voor jou! Eén van de grote voordelen van een gasvuur is de nauwkeurigheid waarmee je de temperatuur kan regelen. Moet je snel de temperatuur verlagen zodat iets niet aanbrandt, dan is dat zo geregeld. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over de aanschaf van nieuwe pannen, want op een gasvuur kan je alle pannen gebruiken. Je kan nog extra kosten besparen doordat een gasvuur een van de goedkoopste kookvuren is. Ten slotte is een gasvuur het meest geschikt om te wokken. Een mogelijk nadeel van een gasvuur is dat het gebruik van een open vlam. Voor kinderen kan dit minder veilig zijn. Verder is het onderhoud van een gasvuur iets uitgebreider.

Inductie

Een inductievuur is tegenwoordig één van de meest voorkomende kookvuren en dat heeft een reden!

Een inductiekookplaat heeft een bijzonder groot gebruiksgemak, het warmt snel op en heeft een hoog vermogen. Daarnaast zijn deze kookplaten makkelijk schoon te maken, energiezuinig en hebben ze tal van extra’s die de veiligheid verhogen. Zo schakelt een inductiekookplaat automatisch uit als de pan verwijderd wordt en kan je een kinderslot instellen. Veiligheid voorop! Er moet wel een speciale elektrische aansluiting voorzien worden en het zou kunnen dat je enkele nieuwe potten en pannen nodig hebt. Niet elke pan kan op een inductiekookplaat gebruikt worden. Misschien de ideale kans om een oude set te vernieuwen?

Elektrisch vuur

Op het gasvuur na is het elektrische vuur dé goedkoopste optie. Een elektrisch vuur blijft ook lang warm, als je bijna klaar bent met koken kan je het vuur uitzetten en nog gebruik maken van de resterende warmte. Energiezuinig dus! Er zijn ook enkele nadelen aan een elektrisch vuur. Elektrische vuren warmen minder snel op waardoor je wel even kan wachten vooraleer je kan beginnen met koken. In vergelijking met bijvoorbeeld een inductiekookplaat, dat rood kleurt, kan je bij een elektrisch vuur niet zien of je kookvuur warm is.

Keramisch vuur

Keramische vuren hebben een relatief lage aanschafprijs en je hebt er bovendien ook geen speciale pannen voor nodig. Ze warmen minder snel op en koelen traag af, waardoor je kan gebruik maken van de resterende warmte als je bijna klaar bent met koken.

Extra aandachtspunten

Het is mogelijk om verschillende kookvuren te combineren. Zo kunnen er naast een inductiekookplaat verschillende gasvuur pits geïnstalleerd worden, op die manier heb je het beste van beide werelden.

De keuze van kookvuur beïnvloedt de installatie van de overhangende dampkap. De dampkap wordt bij een gasvuur 10cm hoger geïnstalleerd dan bij andere kookvuren.

keuken

Deel deze pagina

Tips en inspiratie

Ontdek onze virusvrije keukens

Ontdek onze virusvrije keukens.

Verkopers schenken commissie aan rampenfonds voor overstromingen

Verkopers schenken commissie aan rampenfonds voor overstromingen