Een werkblad in graniet: mooi, stevig en heel veel keuze!

Een werkblad in graniet: mooi, stevig en heel veel keuze!

Wie al eens een zoektocht naar een nieuw keukenblad heeft ondernomen, die weet dat je de keuze hebt uit meerdere materialen. Elk van die materialen heeft zo zijn voordelen en nadelen. In dit artikel gaan we dieper in op werkbladen in graniet.

Eén van de mooiste eigenschappen van graniet is dat het een tijdloos materiaal is dat zowel bij moderne als landelijke keukens kan toegepast worden. Het is daarom een heel populair materiaal op vlak van keukenbladen, ook al omwille van de vele voordelen en verschillende stijlen.

dekeukebouwer-graniet-werkblad-3.jpg

Soorten graniet

Een werkblad in graniet is verkrijgbaar in heel wat kleuren. De stenen hebben meestal een gespikkeld uitzicht en dat komt omdat graniet een natuurlijk materiaal is. Het is dus nooit 100% zeker hoe een granieten steen er zal uitzien. Er kan altijd een ader of gevlamd deel aanwezig zijn.

dekeukebouwer-graniet-werkblad.jpg

Soorten afwerking

Het uitzicht van een granieten werkblad wordt sterk bepaald door de gekozen afwerking.

GEPOLIERDE GRANIET

Door graniet te polijsten, krijgt het een glanzende afwerking. Hierdoor zal het oppervlak beter beschermd zijn tegen vlekken. Het nadeel van gepolijst graniet is dat het sneller krassen vertoont.

VERZOETE GRANIET

Wanneer je geen fan bent van een glanzend werkblad kan je graniet ook laten verzoeten. Hierbij wordt de steen geschuurd zodat het werkblad een matte uitstraling krijgt. Een granieten keukenblad dat geschuurd is kan wel minder goed tegen vlekken.

GEBRAND GRANIET

Door graniet op hoge temperaturen te brengen en nadien snel af te koelen, ontstaan er oneffenheden in het oppervlak. Dit zorgt voor een ruwere afwerking. Door het branden van graniet zal het oppervlak poreuzer worden en is het ook iets lastiger om schoon te maken door de kleine putjes die in het werkblad zitten. 

dekeukebouwer-graniet-werkblad-2.jpg

Hete potten en pannen?

Graniet is hittebestendig tot ongeveer 180 graden. Maar hete potten en pannen zet je niet zonder gevaar op je werkblad. Door het plotse temperatuurverschil bestaat de kans dat er een thermoshock optreedt, waardoor de steen gaat scheuren. We raden dan ook aan om uit voorzorg steeds een onderzetter te gebruiken.

Onderhoud van een granieten werkblad

Een keukenblad in graniet vergt weinig onderhoud maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten. Wanneer je zure voeding zoals citroenen te lang op het aanrecht laat liggen, kunnen er vlekken ontstaan. Ook vet kan sporen nalaten.

Wat onderhoud betreft volstaat het om met een vochtig doek en neutrale zeep het werkvlak te reinigen. Gebruik geen zuren zoals azijn want deze kunnen de bovenste laag aantasten. Ook schuursponsjes worden beter niet gebruikt.

Werkbladen kiezen met de Keukenbouwer

Het juiste werkblad kiezen is niet altijd even eenvoudig. Zoals uit dit artikel bleek, hangt het bijvoorbeeld ook af van je keukengewoontes. Bij de Keukenbouwer staan we je daarom steeds bij met professioneel advies. Kom langs in één van onze toonzalen, en krijg advies van onze keukenspecialisten.