Blog: tips en inspiratie

Vind hier keukeninspiratie

Met onze blog bezorgen we je regelmatig nieuws over keukens, ideeën voor een leuke keukeninrichting en leuke wist-je-datjes.

Keukenopstelling kiezen: zo bepaal je een krachtige keukenopstelling

Keukens ,

Lees hoe je zelf een keukenplan in 3D maakt

Met deze 3D keukenplanner ontwerp je zelf je keuken

Keukens ,

Lees hoe je zelf een keukenplan in 3D maakt

Moderne keukentoestellen die je nog niet kende

Keukens ,

Ontdek de nieuwste moderne snufjes in de keuken

Hoe kies je een nieuwe keuken?

Keukens ,

Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je graag enkele tips mee die je keuze helpen vergemakkelijken.

Hoe kies je de kleur van een nieuwe keuken?

Keukens ,

Met deze tips word jij een expert in het kiezen van de juiste kleur voor je keuken.

Hoeveel kost een nieuwe keuken?

Keukens ,

We bouwen keukens voor elke smaak en ook elk budget. Lees in dit artikel hoe je de prijs van je eigen keuken kunt bepalen.

Keukenopstelling kiezen: zo bepaal je een krachtige keukenopstelling

Terug naar overzicht
Keukenindelingen en Keukenopstelling
Keukenindelingen en Keukenopstelling

Zo kies je de beste keukenopstelling

Een keuken ontwerpen start vaak bij het bepalen van de keukenopstelling. Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe keuken zal je al gauw merken dat er veel beslissingen zijn om te nemen. De materialen, de kleuren, de toestellen, … Het zijn allemaal belangrijke elementen waar moet over nagedacht worden. Maar alles staat of valt met de indeling van je keuken. Dit zal namelijk een grote impact hebben op het eindresultaat. Zo heeft iedere keukenopstelling z’n voor- en nadelen.

I-vormige of rechte keukens

De meest simpele keukenopstelling is de I-vormige of rechte keuken. De keuken wordt geplaatst in een rechte lijn. Hierdoor is alles binnen handbereik en wordt ruimte optimaal benut. Deze keukenindeling is uitermate geschikt voor kleinere of smalle ruimtes.

Wanneer je een grotere keukenruimte ter beschikking hebt, kies je beter voor een indeling zoals de L-vormige of U-vormige keuken. Bij een rechte keuken is er namelijk geen mogelijkheid om de praktische driehoek tussen spoelbak, fornuis en koelkast te creëren.

Bekijk alle I-vormige keukens

I vormige keuken

L-vormige of hoekkeukens

De L-vormige keuken is de meest voorkomende keukenopstelling. Dit is niet voor niets zo, deze keukenindeling geeft namelijk de mogelijkheid om veel kastruimte én werkoppervlakte te voorzien. Door onze vele hoekoplossingen gaat geen enkele ruimte verloren.

De spoelbak, het fornuis en de koelkast kunnen in een hoekkeuken op ergonomische afstanden van elkaar geplaatst worden. Hierdoor kan je het aantal stappen in je nieuwe keuken beperken en zal je efficiënter kunnen koken.

Bekijk alle L-vormige keukens

L vormige keuken

U-vormige keukens

Voor wie meer ruimte heeft, is een U-vormige keuken een optie. Net als de L-vormige keukenopstelling zijn kastruimte en werkoppervlakte hier volop aanwezig. Veel ruimte zorgt natuurlijk ook voor veel mogelijkheden. Zo kan een ‘poot’ van de U als koffiehoek ingedeeld worden. Of je kan ervoor kiezen om een ontbijtbar te plaatsen.

Bekijk alle U-vormige keukens

U vormige keuken

Kookeiland

Een kookeiland is geen keukenopstelling op zich, maar kan toegevoegd worden aan eender welke keukenindeling. De mogelijkheden zijn sterk afhankelijk van de grote van de keukenruimte, maar ook voor mensen met minder plaats zijn er opties. Denk maar aan een schiereiland verbonden aan de rest van je keuken.

Een kookeiland kan verschillende functies hebben. Zo kan de kookplaat, maar ook de spoelbak erin verwerkt worden. Daarnaast zijn er heel wat opties om zitelementen te integreren. Ideaal voor wie droomt van een open keuken.

Bekijk alle keukens met kookeiland

Keuken met kookeiland

Parallelle keukens

Een parallelle keuken is een keukenopstelling die bestaat uit twee rijen keukenelementen die recht tegenover elkaar geplaatst worden. Professionele chefs verkiezen deze indeling voor de optimale circulatie. De keuken is namelijk aan beide zijden open. Dit is echter niet in alle keukenruimtes mogelijk. Hou je van de look van een parallelle keuken, maar heb je net iets minder plek? Kies er dan voor om de twee rijen loodrecht op een wand te plaatsen.

Bekijk alle parallelle keukens

Parallelle keuken

Wil je al starten met je keukenindeling?

Ontwerp dan zelf je 3D Keuken of maak een afspraak met je keukenadviseur, met wie je samen een 3D-tekening kan maken van je nieuwe droomkeuken.

Deel deze pagina

Tips en inspiratie

Met deze 3D keukenplanner ontwerp je zelf je keuken

Terug naar overzicht
3D Keukenplanner
3D Keukenplanner

Online keukenplanner in 3D

Heb je al een goed idee wat voor keukenstijl het best bij jou past of zoek je keukeninspiratie voor je nieuw keukenproject? Gebruik dan onze online keukenplanner en bouw je nieuwe droomkeuken helemaal in 3D.

Je kunt beginnen het met kiezen van de keukenopstelling. Wil je graag een kookeiland of ga je liever voor een L-opstelling? De online keukenplanner biedt alle mogelijkheden aan:

 • L-vormige keukens
 • U-vormige keukens
 • I-vormige keukens
 • Parallelle keukens
 • Keukens met een kookeiland

Je kunt gemakkelijk de afmetingen van je huidige keukenruimte invoeren. Zo werk je in de 3D keukenplanner uitsluitend met reële maten en is het eindresultaat nog realistischer.

Hoe werkt de 3D keukenplanner?

Nadat je je keukenopstelling hebt geselecteerd, kan je de beschikbare keukenruimte verder aanvullen met alle soorten keukenmeubilair, keukentoestellen en afwerkingen.

Je kan uiteraard opties vinden voor alle stijlen: landelijk, modern of design. Je vertrekt van een basisplan en kan gaandeweg verder verfijnen: hoge kasten of lage kasten? Welk type bovenkasten? Wil je koken op gas of op inductie? Alles wat je maar kan bedenken, is aanwezig in de keukenplanner. Denk hierbij aan:

 • Keukenkasten
 • Fronten
 • Grepen
 • Toestellen: Vaatwassers, kookplaten, ovens, koelkasten, …
 • Werkbladen

Nadat je een keukenplan hebt opgesteld, kan je het eindresultaat naar jezelf verzenden of delen met anderen. Als je het ontwerp graag wilt bespreken met een ervaren keukenbouwer, ben je altijd welkom in een toonzaal in je buurt. Daar kan je samen kijken of het plan dat je hebt opgesteld, realistisch en uitvoerbaar is. Bovendien bestaan er misschien nog extra mogelijkheden waarbij je nog niet had stilgestaan, waar de keukenspecialist je attent op zal maken.

Kies je afwerking jezelf

Op het einde kan je gaan bepalen in welke materialen de kasten, vloeren en afwerkingen moeten komen. Zo kan je kiezen voor tegels, laminaat of hout, maar ook kurk is één van de tientallen mogelijkheden. Daarnaast moet je natuurlijk ook nog de kleur van je nieuwe keuken gaan bepalen. Alle kleuren zijn mogelijk: gaande van witte keukens tot zwart of meer natuurlijke kleuren.

Als je toch hulp wilt bij het ontwerpen van je 3D-keuken, kan dat altijd. Kom even langs bij een van onze keukenadviseurs die samen met jou een 3D plan kan opstellen. Omdat we graag ruim de tijd voor je vrijmaken, nodigen we je uit om vooraf een afspraak te maken in één van onze toonzalen.

Start nu zelf met ontwerpen

Begin zelf met je eigen keukenplan in slechts enkele muisklikken. De 3D Keukenplanner van de Keukenbouwer is eenvoudig en leuk om te gebruiken. Kies je afmetingen, bepaal een stijl en laat alles gebeuren!

Deel deze pagina

Tips en inspiratie

Deze moderne keukentoestellen kende je nog niet

Terug naar overzicht

Tegenwoordig worden keukens slimmer en duurzamer gebouwd. Door de slimme technologie ontwikkelen keukenapparaten zich razendsnel en de consument doet daar flink zijn voordeel mee. Keukentoestellen zijn makkelijker te hanteren, maken weinig tot geen geluid en zijn gebruiksvriendelijker dan een paar jaar geleden. Je spendeert in eerste instantie een flink budget om je keuken ultramodern en superslim te maken, maar dat heb je snel terug verdiend. Door de opkomst van slimme keukenapparatuur bespaar je tijd en bovendien zijn ze veel energiezuiniger.

Samsung family koelkast

Een zelfdenkende koelkast

Gelukkig kunnen ze niet zoals ons denken, maar moderne koelkasten zijn zo knap ontwikkeld dat ze jou veel werk uit handen nemen. Er bestaan koelkasten die precies weten welke temperatuur je boodschappen nodig hebben en zich daarop aanpassen. Daarnaast kunnen deze ultramoderne koelkasten weten ze wanneer iets op is en maken ze duidelijk wat aangevuld moet worden. Of wat dacht je van koelkasten die dieetadviezen geven aan de hand van je BMI, gewicht en lengte en zelfs met gezonde recepten adviseren, waar ze gebruik van maken aan de producten wat je in je koelkast hebt liggen?

De Samsung Family Hub

Een bekend voorbeeld van zo’n zelfdenkende koelkast is de Samsung Family Hub. Deze koelkast zit boordevol technologie die je het leven gemakkelijker en leuker maken. De koelkast laat je toe om een familiekalender bij te houden, naar muziek te luisteren of je te helpen met de boodschappen. Net als een smartphone kan je 1001 dingen doen met deze intelligente koelkast zoals een prikbord bijhouden, recepten zoeken, een boodschappenlijstje maken, vanop afstand kijken wat je nog in de koelkast hebt zitten en nog véél meer.

De Samsung Family Hub bevat 3 ingebouwde camera’s waardoor je vanuit de supermarkt kan kijken welke voedingsmiddelen er nog in de koelkast liggen. Weet je niet zeker of je thuis nog genoeg room hebt staan of twijfel je hoeveel eieren je nog op voorraad hebt? Haal gewoon je smartphone boven en bekijk van overal ter wereld wat er binnenin je koelkast zit.

Bovendien kan deze koelkast je een reminder sturen als een product op is of de houdbaarheidsdatum is overschreden!

Samsung

Ingebouwde dampkap

In iedere keuken is een dampkap onmisbaar. Veel mensen vinden zo’n schouwkap boven een kookeiland niet echt handig met het schoonmaken. Bovendien ziet het er te massaal uit boven je moderne fornuis. Je wilt niet dat alle aandacht gefocust is op een simpele afzuigkap, waar je echt alle vuil op ziet na een kookbeurt. Door een prachtig ingebouwde dampkap in het werkblad ben je van al deze ergernissen af. De ingebouwde dampkamp is supermodern, nieuw en muisstil. Hij werkt even effectief als een afzuigkap die boven je fornuis hangt en ziet er ook nog eens strak en stoer uit. Je kunt kiezen uit verschillende modellen. De ingebouwde dampkap kan in- en uit het werkblad schuiven, zijdelings, tussenin of achter het fornuis worden geplaatst. Je kunt kiezen voor extra verlichting en sommige modellen kun je ook gebruiken als spatwand.

dampkap

Pitt cooking

Misschien heb je er nog niet zoveel van gehoord, maar de pitt cooking gaat het op keukengebied helemaal worden. De kookpitten zijn op de keukenbladen bevestigd, waardoor je een bijzondere uitstraling krijgt. Op zowel keramiek, glas, graniet en beton zijn de kookpitten geschikt. Je kunt zelf kiezen hoeveel pitten je op je aanrecht wilt, door de ruimte ertussen kunnen alle branders tegelijk aan. De branders zijn krachtig en professioneel. De enige kopzorg bij het kiezen van pitt cooking is dit: wil je de knoppen aan de voorzijde of bovenop het werkblad?

Pitt Cooking

Oogst zonder te zaaien

Een nieuwe trend die sterk opkomend is bij nieuwe keukens, zijn indoor farming kasten. In zo’n farming kast kan je met zaaimatten verse groenten kweken zoals waterkers, radijs, raketsla, basilicum of veldsla.

Agrilution

Nog meer slimme keukentechnologie

Dat de technologie niet stil staat bewijzen de volgende slimme apparaten. Wat dacht je van:

 • Het slimme koffiezetapparaat
 • Intelligente vuilnisbakken
 • Knappe vaatwasser
 • Zelf bakkende ovens en magnetrons?

Het zal niet lang meer duren voordat al deze moderne apparaten met elkaar verbonden zullen zijn via je stem, telefoon of hoe ouderwets; met een handgebaar, wat allemaal verbonden is door internet. Zelfs de meest onhandige keukenprinsen/prinsessen kunnen in de toekomst met al deze moderne keukentoestellen de lekkerste gerechten maken!

Deel deze pagina

Tips en inspiratie

Hoe kies je een nieuwe keuken?

Terug naar overzicht
Nieuwe keuken kiezen de Keukenbouwer
Nieuwe keuken kiezen

Een nieuwe keuken? Zo kies je verstandig!

Op zoek naar een nieuwe keuken? Heel wat vragen en mogelijkheden komen op je af. Welke kleur gaan we kiezen voor onze nieuwe keuken? Hoeveel ladekasten voorzie ik? Wat voor soort kookvuur neem ik best? Welk werkblad past het best bij mijn interieur? Wij geven je graag enkele tips mee die je keuze helpen vergemakkelijken. Een nieuwe keuken koop je tenslotte ook niet iedere dag.

Het budget van je nieuwe keuken

Het kan handig zijn om vooral je budget te bepalen. In onze ruime toonzalen ontdek je honderden mogelijkheden en combinaties die in nieuwe keukens allemaal mogelijk zijn. De keukens worden stuk voor stuk op maat gemaakt van je beschikbare ruimte, wensen en budget. Voor jezelf is het wel nuttig om vooraf een uitgavenlimiet op te stellen. Onthou zeker dat de Keukenbouwer regelmatig nieuwe acties in de kijker stelt met mooie kortingen.

Inspireer jezelf

Je vindt online veel keukeninspiratie. Bekijk bijvoorbeeld het overzicht van onze keukens of blader door de realisaties. Vertrek vanuit je huidige keuken en kijk ernaar met een kritische blik. Zijn er dingen die je ontbreekt of onhandig vindt? Noteer ze alvast als geheugensteuntje.

Opbergruimte

Niets is zo hinderlijk als een keuken met te weinig ladekasten. Bepaal aan de hand van je huidige keuken en materialen hoeveel opslagplaats je minstens wil voorzien. Je wil immers na het plaatsen niet tot de vaststelling komen dat je voor de helft van je spullen geen plaatsje meer vindt.

Indeling

Handig is ook om vooraf een idee te hebben van de keukenindeling die je graag zou willen. Kies je voor een kookeiland? Kies je voor een U-opstelling, L-opstelling of verkies je liever een parallelle keuken? Wat is praktisch haalbaar binnen de beschikbare ruimte? Heb je graag alles binnen handbereik? Op welke hoogte plaats je je oven of ijskast? Je verkoper kan je bijstaan door de voor- en nadelen van je keuzes toe te lichten. Hij kan mogelijks alternatieven voorstellen of bepaalde zaken adviseren.

Kies je toestellen

Heb je reeds een idee van de toestellen die zeker in jouw nieuwe keuken aanwezig moeten zijn? Heb je het liefst inbouwtoestellen? Hoe energiezuinig moeten deze zijn? Verkies je een grote of eerder kleine koelkast met al dan niet een vriesvak? Hoe belangrijk zijn bepaalde merken bij de keuze van je toestellen?

Kies een stijl van je nieuwe keuken

Uiteraard heb je een uitgesproken voorkeur voor een bepaalde stijl. Alvorens je je gaat informeren, doe je er goed aan al even rond te kijken en voorbeelden te verzamelen van keukens die binnen jouw stijl passen. Een landelijke keuken met natuurlijke materialen? Of toch liever een glanzende moderne keuken met kleur?

Je nieuwe keuken gekozen? Veel keuken- en kookplezier!

Deel deze pagina

Tips en inspiratie

Hoe kies je de kleur van een nieuwe keuken?

Terug naar overzicht
Kleuren keuken
Kleuren keuken

Je nieuwe keuken op smaak brengen met de juiste kleur

Iedereen is zich er van bewust dat de kleur een keuken compleet kan transformeren. Als je de uitstraling van je keuken dus wil veranderen kan je het best beginnen met een nieuwe kleur. Besef wel dat de oppervlakte van de kastjes een groot oppervlak van de ruimte innemen. Hierdoor is het belangrijk om de kleur af te stemmen op de overige onderdelen van je keukeninterieur. Hoe voorkom je dat je straks met een keuken zit waar je niet gelukkig mee bent?

Strak of landelijk

Veel mensen zien een belangrijk aspect over het hoofd bij het kiezen van een kleur: de uitstraling van de keukenkasten. Zijn deze strak of zijn ze landelijk, met randjes en profielen? Je staat er niet direct bij stil maar verschillende keukenkleuren gaan niet altijd even goed samen met elke uitstraling. Helaas komen mensen daar vaak pas achter als de keuken de nieuwe kleur heeft. Als je een traditionele keuken hebt is het voor de hand liggender dat je aardse en neutrale tinten gebruikt. De profieltjes van traditionele of landelijke keukens worden bijzonder aanwezig in combinatie met felle kleuren. Strakke keukens daarentegen combineren vaker goed met felle kleuren. De felle kleuren die contrasteren met het interieur kunnen een chique en rijke uitstraling creëren.

Formaat van de keuken

Let ook op de grootte van de keuken. Een kleine keuken met felle kleuren zal kleiner aandoen. Een ruimtelijk effect kan je juist verkrijgen met neutrale lichte kleuren. Gebroken wit of beige is ideaal als je keuken klein is. In een gigantische ruimte waar je je wat verloren voelt, kan je met felle kleuren de ruimte juist aankleden en meer gevuld laten voelen. Donkere onderdelen kunnen ook zeer goed dit effect geven. Let op dat je keuken niet somber wordt.

Lichtinval bepaalt mee je kleur

Houdt rekening met het licht. Kijk naar binnenvallend licht en de aanwezige verlichting. Combineer dit met de juiste kleuren. Een keuken zonder invallend licht maar donker gekleurd kan zeer somber overkomen. Maar een keuken met zeer veel lichtinval kan door donkere elementen getemperd worden. Over het algemeen zijn keukens met veel licht geschikter voor felle kleuren.

Denk goed na over de kleur van je keuken

Een keuken plaats je niet voor een jaar. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de beste kleuren voor de nieuwe keuken. Meestal gaat een keuken voor een heel lange tijd mee. Een hippe kleur kan na een tijd misschien gaan vervelen. Ook belangrijk is de extra waarde die de keuken toevoegt aan je woning. Is er een kans dat je ooit je huis gaat verkopen? Houdt dan zeker rekening met een lichte kleur, dit werkt namelijk waardeverhogend voor je woning.

Veel succes met deze tips en het kiezen van de kleur van je keuken! Wil je graag professionele hulp bij het kiezen van kleuren? Maak dan een afspraak met een keukenadviseur in één van onze toonzalen. Zij hebben een jarenlange ervaring en helpen u in de zoektocht naar de ideale kleuren en combinaties.

Deel deze pagina

Tips en inspiratie

Hoeveel kost een nieuwe keuken?

Terug naar overzicht
Nieuwe keuken
Nieuwe keuken

De prijs van een nieuwe keuken op maat laten berekenen

Als je denkt aan een nieuwe keuken, wil je natuurlijk ook de prijs ervan kennen. Daarom werken we bij de Keukenbouwer volgens een uniek stappenplan waarin je zelf een keuken op maat samenstelt. In dit artikel kom je hier meer over te weten!

Bezoek toonzaal en berekenen prijs

Stap 1: inspiratie opdoen

Wedden dat je bij een eerste bezoek aan onze toonzalen heel wat inspiratie opdoet en versteld staat van alle mogelijkheden? In alle Keukenbouwer-toonzalen staan er namelijk showroomkeukens in alle vormen en maten.

Lees meer

De Keukenbouwer keukens

Stap 2: kies uit honderden opties en bepaal zo zélf de prijs van je keuken

De keuze van materialen, toestellen, dampkap, werkbladen en afwerking ligt volledig in jouw handen. Maar ook de look van je binnenkasten en de indeling van je kasten en lades laten we helemaal aan jou over. Zo hou je de touwtjes stevig in handen en stel je de keuken van je dromen samen binnen jouw budget. Logisch toch?

Lees meer

De Keukenbouwer keukens

Stap 3: tijd om je 3D-keuken te maken

Tijdens een eerste gesprek luisteren we naar al je wensen en behoeften. We voegen die samen en bepalen zo welke keuken bij jou past. Op basis van die info maken we een 3D-tekening van je keuken, die we vervolgens aan je bezorgen. De keukenopstelling wordt uitgewerkt en er worden voorlopige kleuren gekozen, zodat je al een goed beeld krijgt van hoe je keuken er zal uitzien.

Lees meer

De Keukenbouwer keukens

Stap 4: je krijgt bezoek van een interieurarchitect

Om ervoor te zorgen dat je nieuwe keuken optimaal geïntegreerd wordt in je woning, geniet je bij de Keukenbouwer van professioneel advies van een interieurarchitect aan huis. Onze interieurarchitecten geven advies op maat en doen suggesties, telkens met aandacht voor de nieuwste keukentrends en -materialen.

Lees meer

Stap 5: definitieve bespreking

Tijdens de laatste stap bespreken we samen alle opmetingen en overlopen we nogmaals alle details. Heb je je toch nog bedacht over iets, of wil je op basis van de input van de interieurarchitect nog iets veranderen? Dat is zeker mogelijk.

Lees meer

Plaatsing keuken

Stap 6: je keuken wordt geleverd en netjes geplaatst

De laatste stap is natuurlijk het plaatsen van de keuken bij je thuis. Vooraf maken we een afspraak voor het leveren en plaatsen van je splinternieuwe keuken. Voel je al een lichte paniek opkomen wanneer je denkt aan de werken in huis? Dat is helemaal niet nodig, want onze ervaren vakmannen zorgen ervoor dat alles vlot en zorgvuldig verloopt. No stress.

Lees meer

Deel deze pagina

Tips en inspiratie