Een kookplaat kopen?

Kijk jij ook elke dag uit naar het moment waarop je gezellig samen van een heerlijke maaltijd geniet? Dat knusse gebeuren start bij velen al tijdens het koken. Een goede kookplaat is dan ook een must-have in elke keuken. Waar moet je zeker op letten bij de aankoop van een nieuwe kookplaat en wat zijn de belangrijkste verschillen? De Keukenbouwer helpt je graag bij het maken van je keuze.

modern kookvuur
details kookvuur
Gasvuur zwart metaal

Welke verschillende kookplaten kopen?

Gas kookplaat

Koken op gas zorgt voor een echte kookbeleving. De brandende vlam creëert een authentiek karakter tijdens het koken. En er is meer: een gas kookplaat is zowel in aankoop als in verbruik doorgaans goedkoper. Je hoeft ook geen speciale potten en pannen aan te schaffen. Verder is het eenvoudig te bedienen. Lopen je potten bijna over? Doof snel de vlam en alles is terug in orde.

Twee aandachtspunten voor wie al helemaal verkocht is: 

  1. Voor een gas kookplaat heb je een gasaansluiting nodig in je keuken. Is deze er nog niet, dan is het een goed idee om een andere kookplaat te overwegen. Een nieuwe aanleggen, kan namelijk vrij duur zijn. 
  2. Een gas kookplaat vraagt meer onderhoud.

Een elektrische kookplaat of elektrisch vuur: keramisch of inductie?

Wie liever op elektriciteit kookt, heeft keuze uit twee types.

kookvuur met pot
smeg kookvuur

Keramische kookplaat kopen?

Een keramische kookplaat is voorzien van elektrische verwarmingselementen. Je kan een keramische kookplaat eenvoudig herkennen aan de rode kookzones wanneer je de kookplaat aanzet. In tegenstelling tot inductie, heeft een keramische kookplaat iets meer tijd nodig om op de juiste temperatuur te komen. 

Let op dat je na het koken niet aan de kookplaat komt, want die heeft tijd nodig om volledig af te koelen. De schoonmaak zal dus even moeten wachten. 

Inductie kookplaat kopen?

Inductie wordt steeds populairder. En dat is heel eenvoudig te verklaren: de kookplaat is sneller warm en veiliger.

In plaats van verwarmingselementen wordt er bij inductie gewerkt met een magnetisch veld. De pannen worden verwarmd zonder dat je kookplaat heet wordt. Heb je nieuwsgierige kindjes tijdens het koken, dan is inductie zeker een aanrader.

Aangezien alleen je pan verwarmd wordt, is er weinig warmteverlies. Daarnaast wordt de kookplaat automatisch uitgeschakeld zodra je de pan van het vuur haalt. Dat maakt dat je inductie kookplaat energiezuinig is.

Gedaan met koken? Dan kan je je kookplaat meteen schoonmaken. Vuil krijgt dus geen kans om in te trekken. 

Waar plaats je jouw kookplaat?

Waar je jouw kookplaat installeert, is volledig jouw keuze. Afhankelijk van de aansluitingen voor gas of elektriciteit en de beschikbare plaats voor je dampkap kan de plaat zowel aansluiten op het aanrecht als op je keukeneiland. 

En jouw kookplaat?

Wil je graag advies bij het kiezen van je kookplaat? Kom gerust eens langs in onze showroom. Onze experts helpen je graag verder.

aeg kookvuur met ingebouwde dampkap

Deze keukens vind je misschien ook interessant