Vaatwasser

Een vaatwasser is niet meer weg te denken uit je keuken. Je wint er enorm veel tijd mee want je vuile vaat, die is in een handomdraai proper. Vullen en legen is het enige waar jij mee bezig hoeft te zijn. En zo heb jij meer tijd om leuke dingen te doen!

ingebouwde vaatwasser
moderne witte keuken
spoelbak van Franke

Type afwasmachine

Als je op zoek bent naar een nieuwe vaatwasser voor in je keuken, is het belangrijk om na te denken wat voor type vaatwasmachine je wilt. Er zijn namelijk verschillende soorten: een vrijstaande vaatwasser en een ingebouwde vaatwasser.

Een vrijstaande vaatwasser staat volledig los van de keukenkasten waardoor je minder rekening moet houden met de afmetingen van het toestel. Vaak is een vrijstaande vaatwasser ook iets goedkoper. Let er wel op dat er een waterleiding en een afvoer voor het water voorzien is.

Wanneer je voor een inbouw vaatwasser kiest, heb je verschillende opties: volledig of een half geïntegreerd.

Bij een volledig geïntegreerde vaatwasser ziet de voorkant van je vaatwasser er exact hetzelfde uit als je andere keukenkasten. Een vaatwasser als deze valt dus helemaal niet op in je keuken en het bedieningspaneel ervan zit binnenin op de bovenkant van de deur. Zo wordt de stijl van je keuken volledig doorgetrokken.

Bij een half geïntegreerde vaatwasser zit het bedieningspaneel aan de buitenkant van de vaatwasser. Je ziet hier dus duidelijk een vaatwasser zitten en niet een gewone keukenkast.

Waarop moet je letten in je zoektocht naar een vaatwasser?

Tijdens je zoektocht naar een nieuwe vaatwasser houd je best ook rekening met het energieverbruik ervan. Je vindt alle belangrijke informatie terug op het energielabel: het energie- en waterverbruik en de was- en droogprestaties, etc. 

Een ander niet te onderschatten punt om rekening mee te houden is het geluidsniveau van je vaatwasser. Zeker als je een open keuken hebt, kan een luide vaatwasser vervelend zijn. Het aantal geproduceerde decibel wordt telkens aangegeven bij het energielabel. Vergelijk deze zaken goed voor je je keuze maakt en denk goed na over wat jij aan een vaatwasser belangrijk vindt.

De verschillende programma’s van een vaatwasmachine

Een vaatwasser is bedacht om ons leven eenvoudiger te maken. Daarom bestaan er ook verschillende soorten programma’s in je vaatwasser. Handig, niet?!

  • Basisprogramma

Elke vaatwasser is voorzien van enkele basisprogramma’s zoals spoelen, normale vaat en vervuilde vaat. Sommige modellen passen het programmaverloop automatisch aan door te werken met ingebouwde sensoren.

  • Eco-programma

Het eco-programma duurt iets langer maar is wél zuiniger. De temperatuur en het water- en energieverbruik liggen namelijk een stuk lager. Je bespaart energie omdat de vaat niet wordt voorgespoeld en de eerste naspoelbeurt is uitgeschakeld.

  • Kort programma

Als je vaat niet erg vuil is, is het niet altijd noodzakelijk om te kiezen voor een volledig programma. Bij een kort programma draait je vaat niet meer dan 30 minuten! Nog even afdrogen en alles is klaar.

  • Voorspoelprogramma

Een voorspoelprogramma komt goed van pas bij vuile vaat. Laat je machine snel even draaien met het voorspoelprogramma, zo kan die nadien gemakkelijk proper gemaakt worden.

Grijze keuken met ingebouwde toestellen
robuuste keuken uit hout
witte open keuken met kookeiland
landelijke keuken met kookvuur

En jouw vaatwasser?

De Keukenbouwer heeft een uitgebreid aanbod met keukentoestellen. Ontdek samen met een van onze experts welke vaatwasser perfect in jouw nieuwe keuken past. Van begin tot einde staan wij klaar om je te helpen bij het kiezen van jouw perfecte keuken.

De kostprijs van een vaatwasser hangt af van uiteenlopende factoren: de grootte van je vaatwasser, het energielabel en het type. Aan de hand van jouw specifieke wensen, stellen we voor jou een offerte op. 

Deze keukens vind je misschien ook interessant