Keuken schoonmaken stappenplan

De keuken is dé plek waar je kookt, luncht met het gezin en samenkomt voor een gezellig kopje koffie. Maar waar dagelijks wordt geleefd en gekookt, ontstaan ook vuil en vlekken. Grondig je keuken schoonmaken zorgt voor een prettige uitstraling, maar ook voor hygiëne en veiligheid. Wij van De Keukenbouwer vertellen je graag meer over hoe je jouw keuken stap voor stap reinigt, van het aanrecht tot voegen en van de prullenbak tot de wasbak, zodat je met een gerust hart kunt genieten van een blinkende omgeving. Lees snel verder voor het keuken schoonmaken stappenplan!

Dagelijkse onderhoudsroutine

Voordat we het uitgebreide keuken schoonmaken stappenplan induiken, is het goed om te weten hoe je je keuken dagelijks fris houdt. Een snelle schoonmaak hoeft niet lang te duren!

  1. Een keukenblad schoonvegen? Zo gedaan! Met een vochtige doek en eventueel een mild reinigingsmiddel verwijder je kruimels en vlekken.

  2. Zet vuile borden en bestek direct in de vaatwasser of spoel ze even af om te voorkomen dat etensresten aankoeken.

  3. Haal na het koken een vochtige doek over de nog warme plaat, zodat vetspetters niet kunnen aankoeken.

  4. Door etensresten meteen weg te gooien, voorkom je nare luchtjes en trek je geen ongedierte aan.

Deze eenvoudige handelingen kosten weinig tijd en zorgen ervoor dat de keuken niet snel een grote puinhoop wordt, waardoor een grondige schoonmaak minder vaak nodig is.

De juiste schoonmaakmiddelen en materialen

Een keuken schoonmaken gaat vlotter met de juiste hulpmiddelen. Zorg voor:

  • Microvezeldoeken. Deze doeken nemen stof en vet goed op en zijn meestal wasbaar, waardoor ze duurzaam zijn.
  • Afwasmiddel voor het verwijderen van vet en etensresten.
  • Allesreiniger of ontvetter voor hardnekkige vetvlekken, bijvoorbeeld rondom het fornuis of de afzuigkap.
  • Schuurmiddel. Maar let op! Gebruik dit alleen op krasbestendige oppervlakken, zoals RVS.
  • Antikalkmiddel is onmisbaar voor kranen en spoelbakken waar kalkaanslag op kan zitten.
  • Een tandenborstel of schrobborsteltje is perfect voor het schoonmaken van hoekjes, randjes en voegen.
  • Azijn of citroensap zijn natuurlijke, milieuvriendelijke middeltjes om kalkaanslag aan te pakken.

Let bij elk product op de handleiding en test het bij twijfel eerst op een onopvallend stukje van je keuken. Zo voorkom je schade aan gevoelige oppervlakken.

Keuken schoonmaken stappenplan voor een grondige schoonmaak

  1. Begin met opruimen en haal alle spullen van het aanrecht, zodat je overal goed bij kunt. Maak ook keukenkastjes leeg als je die van binnen wilt schoonmaken.

  2. Het aanrecht en fornuis afnemen is de volgende stap. Gebruik warm water en een ontvetter of allesreiniger. Vergeet de randjes en hoeken niet. Vet en vuil hopen zich daar gemakkelijk op.

  3. Afhankelijk van het type kookplaat gebruik je speciale reinigers. Een keramische kookplaat kan krasgevoelig zijn, terwijl een glaskookplaat profiteert van een wat grondigere aanpak met een ontvetter.

  4. Maak de buitenkant van de afzuigkap schoon met een vetoplossend middel en neem de filters uit als ze schoon te spoelen zijn.

  5. Verwijder losse roosters van de oven en de magnetron en reinig ze in de gootsteen. Voor hardnekkige aanslag kun je een speciale ovenreiniger gebruiken.

  6. Koelkast en vriezer schoonmaken? Haal de stekker eruit en leeg de inhoud. Reinig alle vakken met een mild schoonmaakmiddel en droog alles goed. Laat de koelkastdeur even openstaan zodat deze kan luchten.

  7. Maak gebruik van een stofzuiger voor kruimels en neem de binnenkant van kasten en laden af met een lichtvochtige doek. Vergeet niet de deurtjes van buiten en binnen te reinigen.

  8. De keukenvloer kun je het beste eerst stofzuigen of vegen, maak vervolgens schoon met een goed uitgewrongen dweil. Gebruik niet te veel water, zeker bij houten vloeren.

  9. Gebruik een mild schoonmaakmiddel of een antikalkproduct voor de wasbak, voor een gegarandeerd glanzend resultaat! Vergeet de kraan en het afvoerputje niet.

Door deze volgorde aan te houden, zorg je ervoor dat je geen vuil verplaatst van het ene naar het andere oppervlak. Je werkt systematisch van boven naar beneden en van schoon naar vuil.

De wasbak keuken schoonmaken

Een van de meest gebruikte onderdelen in je keuken is de spoelbak, dus het is belangrijk om deze goed te onderhouden. De wasbak schoonmaken begint met het verwijderen van etensresten en het schoonspoelen van het putje. Daarna kun je een mild afwasmiddel of speciale RVS-reiniger gebruiken (afhankelijk van het materiaal) en dit met een zachte spons inwrijven. Spoel alles grondig af en droog de spoelbak na met een doek om watervlekken te voorkomen.

Heb je te maken met kalkaanslag, bijvoorbeeld rond de kraan? Dan kan een beetje schoonmaakazijn of citroensap wonderen doen. Laat dit niet te lang intrekken op gevoelige materialen, test het eerst op een klein stukje. Een glanzende, schone wasbak geeft je keuken direct een frisse uitstraling.

Periodiek onderhoud voor een langere levensduur

Naast het dagelijks en wekelijks schoonmaken, is het raadzaam om eens in de zoveel tijd je keukentoestellen en afzuigkap grondiger aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan de vaatwasser: draai maandelijks een lege cyclus met een vaatwasmachinereiniger of een kopje azijn, zodat vet- en kalkresten worden verwijderd. De vetfilters van de afzuigkap schoonhouden is ook belangrijk. Week de filters regelmatig in heet water met een scheutje ontvetter of allesreiniger en spoel ze daarna grondig af. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de levensduur van keukentoestellen positief wordt beïnvloed.

De voldoening van een grondige schoonmaak

Een keuken schoonmaken draagt bij aan hygiëne, maar veiligheid is minstens zo belangrijk! Vuil en vet kunnen ervoor zorgen dat kookplaten of ovens minder efficiënt werken of zelfs een verhoogd brandrisico opleveren. Ook kan een glibberige vloer door vetresten een risico vormen voor uitglijden. Zorg er dus voor dat je regelmatig de tijd neemt om je keuken goed schoon te maken met dit keuken schoonmaken stappenplan.

Een keuken schoonmaken is belangrijk en het fijne is dat je direct het resultaat ziet en ruikt. Het aanrecht glimt, de keuken ruikt fris, de wasbak is vrij van kalkaanslag en de kastdeurtjes voelen niet langer plakkerig aan. Dit geeft je een gevoel van voldoening én een gezondere leefomgeving. Ook is het lekker om de volgende maaltijd in een frisse, opgeruimde ruimte te bereiden. Heb je nog extra hulp nodig bij het kiezen van het juiste materiaal om jouw keuken schoon te houden? Neem dan gerust contact met ons op!

Vraag je gratis inspiratieboek aan

Ben je op zoek naar inspiratie? Dan is ons inspiratieboek met recente realisaties en ideeën iets voor jou!

inspiratieboek

Deze blogberichten vind je misschien ook interessant.

Familie Jansen uit Brugge

Hoeveel kost een nieuwe keuken?

De prijs van een nieuwe keuken varieert sterk, gemiddeld tussen €5.000 en €25.000, afhankelijk van materiaalkeuzes, toestellen en afwerking. Bij De Keukenbouwer krijg je persoonlijk advies, transparante prijzen en slimme tips om binnen je budget te blijven. Ontdek wat mogelijk is met onze 3D Keukenplanner of kom langs in een van onze toonzalen.

Ontdek het hier
Landelijke keuken

Wat is de standaard hoogte keukenblad?

De hoogte van je keukenblad bepaalt in grote mate hoe comfortabel je kookt en werkt in de keuken. Hoewel 90 tot 95 cm de standaard is, loont het om een hoogte te kiezen die écht bij jouw lichaam en kookstijl past. Bij De Keukenbouwer helpen we je graag om de ideale werkhoogte te vinden voor jarenlang kookplezier.

Ontdek het hier
Keukentoestellen: hoe kies je ze

Open keuken woonkamer

Een open keuken woonkamer zorgt voor ruimte, licht en verbinding in huis. Koken, ontspannen en samen zijn vloeien moeiteloos in elkaar over dankzij een slim en stijlvol ontwerp. Ontdek bij De Keukenbouwer hoe je van één ruimte een warm en harmonieus geheel maakt.

Ontdek het hier

De keukenkiezer-kwis

Welke keuken
past bij jou?

laptop voor 3d planner
DeKeukenbouwer-latem

Verbouwingen in Sint-Martens-Latem

Onze locatie in Sint-Martens-Latem ondergaat momenteel verbouwingen. Vanaf 1 mei kan je weer afspraken plannen.