Wat je moet weten over de ergonomische keuken

De keuken heeft de afgelopen tijd meer en meer aan belang gewonnen in je woning. Tegenwoordig is dit een van de ruimtes waar het meeste op gefocust wordt. In je keuken verricht je veel activiteiten en is het een echte werkplek geworden. Daarom is het belangrijk dat je keuken gebruiksvriendelijk is. Een ergonomische keuken maakt je keukenervaring aangenamer. Bij het ontwerp van een ergonomische keuken wordt de focus gelegd op gezondheid, veiligheid, comfort en gebruiksgemak. Een ergonomische keuken past daarom helemaal in deze tijdsgeest. Veel mensen kampen tegenwoordig namelijk met fysieke klachten. Het is dan ook raadzaam om je nieuwe keuken ergonomisch in te richten.

De verschillende voordelen van een ergonomische keuken

Een ergonomische keuken kent verschillende voordelen. Maar wat is ergonomie precies? Ergonomie is een wetenschappelijke studie. Er wordt bij deze studie onderzocht hoe de mens optimaal kan functioneren in een bepaalde omgeving.

  • Een ergonomische keuken draagt bij aan de fysieke gezondheid

Je verricht dagelijks verschillende activiteiten in je keuken waardoor je na een verloop van tijd last kan krijgen van fysieke klachten. Een ergonomische keuken houdt rekening met herhaalde bewegingen en daarmee minimaliseer je het risico op RSI.

  • Veiligheid

Met een ergonomische keuken zorg je ook voor een veilige omgeving. Veel ongelukken gebeuren namelijk in de keuken en dat wil je voorkomen. Met een ergonomische keuken ga je voor een veilige inrichting. De hoogte van een werkblad moet bijvoorbeeld bij je lengte passen. Bij het ontwerp van een ergonomische keuken wordt ook rekening gehouden met de afstand tussen de spoelbak en kookplaat. In een ergonomische keuken is ook voldoende ruimte om te werken en alle keukenattributen staan op veilige plaatsen.

  • Gebruiksgemak

Met een goede indeling van de ergonomische keuken ga je voor gebruiksgemak. Tegenwoordig zijn er nieuwe inbouwtechnieken voor een ergonomische keuken. In veel oude keukens staat de kookplaat onder de magnetron. Dit is niet erg praktisch, want dan moet je constant bukken. Met de nieuwe inbouwtechnieken van een ergonomische keuken kun je apparatuur op je favoriete hoogte plaatsen. In een ergonomische keuken wordt ook meer aandacht aan de indeling van de keukenkastjes besteed.

Kies uit verschillende ergonomische keukens

Er bestaan verschillende soorten ergonomische keukens en daarom zullen we de meest populaire soorten even bespreken.

Bij de indeling van een ergonomische keuken wordt altijd rekening gehouden met de welbekende keukendriehoek. Volgens experts is het gebruiksgemak en de veiligheid afhankelijk van de afstand tussen de spoelbak, kookplaat en de koelkast. Die worden in de keuken namelijk het meest gebruikt. Je kunt uiteraard kiezen uit verschillende indelingen.

  • I-vormige ergonomische keuken

Sommige mensen prefereren een rechte ergonomische keuken. Bij deze keukenopstelling liggen de spoelbak, kookplaat en koelkast op een lijn. Vaak wordt bij deze indeling de spoelbak in het midden geplaatst, omdat die het meest gebruikt wordt. Bij deze indeling heb je een groot werkblad met minimaal 300 cm vrije ruimte nodig. Deze indeling is vooral geschikt voor woningen met een kleine keukenruimte.

  • L-vormige ergonomische keuken

De L-vormige keuken is tegenwoordig zeer populair. Dit komt omdat de werkdriehoek hier optimaal wordt benut. Tijdens je keukenactiviteiten hoef je bij deze indeling weinig te bewegen. Een L-vormige keuken zorgt soms wel voor verloren ruimte. Tegenwoordig heb je echter geavanceerde technieken en daarmee kun je die verloren ruimte alsnog optimaal benutten.

  • Keukeneiland

In veel open woningen worden keukeneilanden geplaatst. Ze zijn de laatste jaren erg populair en dat is ook logisch. Een kookeiland ziet er qua indeling niet alleen luxueus uit, maar tegelijkertijd is het een ergonomische keuken. Bij de indeling van een keukeneiland wordt de kookplaat doorgaans op het aparte werkblad geplaatst. De kookplaat plaatsen ze meestal in het onderste gedeelte van het L-vormige tafelblad. Helemaal aan bovenkant wordt de spoelbak geplaatst. Een keukeneiland is weliswaar ergonomisch, maar je hebt wel een grote ruimte nodig.

Enkele tips voor de ideale ergonomische keuken

Je hebt verschillende modellen, maar een ergonomische keuken is vooral persoonlijk. Om die reden is het verstandig om bij de aankoop van een ergonomische keuken naar je persoonlijke situatie te kijken.

  • Je lengte

De ideale ergonomische keuken is voor een deel afhankelijk van je lengte. Uiteraard wordt een ergonomische keuken door meerdere personen gebruikt en niet iedereen is even lang. Daarom wordt bij het ontwerp van een ergonomische keuken vooral naar de lengte van de hoofdgebruiker gekeken. Is de hoofdgebruiker kleiner dan 170 cm? Dan is de ideale werkhoogte volgens experts 90 cm. Voor personen tussen 170 cm en 195 cm is 95 cm een ideale werkhoogte.

  • De indeling van de kastjes

In een ergonomische keuken moet je voor een goede kastindeling gaan. Iedereen gebruikt natuurlijke andere producten en materialen, maar er zijn wel algemene regels. Zorg er in ieder geval voor dat alle spullen die je regelmatig gebruikt gemakkelijk te bereiken zijn. Ook de veiligheid is van belang. Plaats lichte voorwerpen in de bovenste keukenkastjes. Daarmee voorkom je schade en het is ook goed voor je eigen veiligheid. In de onderste keukenkastjes plaats je pannen, borden en andere zware objecten.

  • De plaatsing van de apparatuur in een ergonomische keuken

In nieuwe keukens wordt de belangrijkste keukenapparatuur doorgaans ingebouwd. Kijk dus goed wat de ideale hoogte voor de hoofdgebruiker is. Ook hier zijn algemene regels voor. In een ergonomische keuken bouw je een magnetron en oven op armhoogte (100 tot 140 cm) in. Een koelkast plaats je op ooghoogte. Dan hoef je niet te bukken en daarmee voorkom je overbelasting van de rug. Een koelkast op ooghoogte maakt de keuken bovendien overzichtelijker.

Vraag je gratis inspiratieboek aan

Ben je op zoek naar inspiratie? Dan is ons inspiratieboek met recente realisaties en ideeën iets voor jou!

inspiratieboek

Deze blogberichten vind je misschien ook interessant.

Familie Demeersemen uit Moerkerke

Een houten werkblad van de Keukenbouwer

Is de keuken bij jouw thuis ook een centrale ontmoetingsplek om gezellig te babbelen met familie of vrienden? Kies er dan voor om jouw keuken uit te rusten met barkrukken. Met barkrukken in de keuken kan je gezellig genieten van heerlijke maaltijden en gezellige gesprekken met je gezin of met gasten. Met barkrukken in de keuken komt de gezelligheid bijna vanzelf. Hoe integreer je barkrukken in de keuken? Kun je nog wel wat tips gebruiken? Lees dan snel verder.

Ontdek het hier

De keukenkiezer-kwis

Welke keuken
past bij jou?

laptop voor 3d planner