Wat je moet weten over de ergonomische keuken

De keuken heeft de afgelopen tijd meer en meer aan belang gewonnen in je woning. Tegenwoordig is dit een van de ruimtes waar het meeste op gefocust wordt. In je keuken verricht je veel activiteiten en is het een echte werkplek geworden. Daarom is het belangrijk dat je keuken gebruiksvriendelijk is. Een ergonomische keuken maakt je keukenervaring aangenamer. Bij het ontwerp van een ergonomische keuken wordt de focus gelegd op gezondheid, veiligheid, comfort en gebruiksgemak. Een ergonomische keuken past daarom helemaal in deze tijdsgeest. Veel mensen kampen tegenwoordig namelijk met fysieke klachten. Het is dan ook raadzaam om je nieuwe keuken ergonomisch in te richten.

De verschillende voordelen van een ergonomische keuken

Een ergonomische keuken kent verschillende voordelen. Maar wat is ergonomie precies? Ergonomie is een wetenschappelijke studie. Er wordt bij deze studie onderzocht hoe de mens optimaal kan functioneren in een bepaalde omgeving.

  • Een ergonomische keuken draagt bij aan de fysieke gezondheid

Je verricht dagelijks verschillende activiteiten in je keuken waardoor je na een verloop van tijd last kan krijgen van fysieke klachten. Een ergonomische keuken houdt rekening met herhaalde bewegingen en daarmee minimaliseer je het risico op RSI.

  • Veiligheid

Met een ergonomische keuken zorg je ook voor een veilige omgeving. Veel ongelukken gebeuren namelijk in de keuken en dat wil je voorkomen. Met een ergonomische keuken ga je voor een veilige inrichting. De hoogte van een werkblad moet bijvoorbeeld bij je lengte passen. Bij het ontwerp van een ergonomische keuken wordt ook rekening gehouden met de afstand tussen de spoelbak en kookplaat. In een ergonomische keuken is ook voldoende ruimte om te werken en alle keukenattributen staan op veilige plaatsen.

  • Gebruiksgemak

Met een goede indeling van de ergonomische keuken ga je voor gebruiksgemak. Tegenwoordig zijn er nieuwe inbouwtechnieken voor een ergonomische keuken. In veel oude keukens staat de kookplaat onder de magnetron. Dit is niet erg praktisch, want dan moet je constant bukken. Met de nieuwe inbouwtechnieken van een ergonomische keuken kun je apparatuur op je favoriete hoogte plaatsen. In een ergonomische keuken wordt ook meer aandacht aan de indeling van de keukenkastjes besteed.

Kies uit verschillende ergonomische keukens

Er bestaan verschillende soorten ergonomische keukens en daarom zullen we de meest populaire soorten even bespreken.

Bij de indeling van een ergonomische keuken wordt altijd rekening gehouden met de welbekende keukendriehoek. Volgens experts is het gebruiksgemak en de veiligheid afhankelijk van de afstand tussen de spoelbak, kookplaat en de koelkast. Die worden in de keuken namelijk het meest gebruikt. Je kunt uiteraard kiezen uit verschillende indelingen.

  • I-vormige ergonomische keuken

Sommige mensen prefereren een rechte ergonomische keuken. Bij deze keukenopstelling liggen de spoelbak, kookplaat en koelkast op een lijn. Vaak wordt bij deze indeling de spoelbak in het midden geplaatst, omdat die het meest gebruikt wordt. Bij deze indeling heb je een groot werkblad met minimaal 300 cm vrije ruimte nodig. Deze indeling is vooral geschikt voor woningen met een kleine keukenruimte.

  • L-vormige ergonomische keuken

De L-vormige keuken is tegenwoordig zeer populair. Dit komt omdat de werkdriehoek hier optimaal wordt benut. Tijdens je keukenactiviteiten hoef je bij deze indeling weinig te bewegen. Een L-vormige keuken zorgt soms wel voor verloren ruimte. Tegenwoordig heb je echter geavanceerde technieken en daarmee kun je die verloren ruimte alsnog optimaal benutten.

  • Keukeneiland

In veel open woningen worden keukeneilanden geplaatst. Ze zijn de laatste jaren erg populair en dat is ook logisch. Een kookeiland ziet er qua indeling niet alleen luxueus uit, maar tegelijkertijd is het een ergonomische keuken. Bij de indeling van een keukeneiland wordt de kookplaat doorgaans op het aparte werkblad geplaatst. De kookplaat plaatsen ze meestal in het onderste gedeelte van het L-vormige tafelblad. Helemaal aan bovenkant wordt de spoelbak geplaatst. Een keukeneiland is weliswaar ergonomisch, maar je hebt wel een grote ruimte nodig.

Enkele tips voor de ideale ergonomische keuken

Je hebt verschillende modellen, maar een ergonomische keuken is vooral persoonlijk. Om die reden is het verstandig om bij de aankoop van een ergonomische keuken naar je persoonlijke situatie te kijken.

  • Je lengte

De ideale ergonomische keuken is voor een deel afhankelijk van je lengte. Uiteraard wordt een ergonomische keuken door meerdere personen gebruikt en niet iedereen is even lang. Daarom wordt bij het ontwerp van een ergonomische keuken vooral naar de lengte van de hoofdgebruiker gekeken. Is de hoofdgebruiker kleiner dan 170 cm? Dan is de ideale werkhoogte volgens experts 90 cm. Voor personen tussen 170 cm en 195 cm is 95 cm een ideale werkhoogte.

  • De indeling van de kastjes

In een ergonomische keuken moet je voor een goede kastindeling gaan. Iedereen gebruikt natuurlijke andere producten en materialen, maar er zijn wel algemene regels. Zorg er in ieder geval voor dat alle spullen die je regelmatig gebruikt gemakkelijk te bereiken zijn. Ook de veiligheid is van belang. Plaats lichte voorwerpen in de bovenste keukenkastjes. Daarmee voorkom je schade en het is ook goed voor je eigen veiligheid. In de onderste keukenkastjes plaats je pannen, borden en andere zware objecten.

  • De plaatsing van de apparatuur in een ergonomische keuken

In nieuwe keukens wordt de belangrijkste keukenapparatuur doorgaans ingebouwd. Kijk dus goed wat de ideale hoogte voor de hoofdgebruiker is. Ook hier zijn algemene regels voor. In een ergonomische keuken bouw je een magnetron en oven op armhoogte (100 tot 140 cm) in. Een koelkast plaats je op ooghoogte. Dan hoef je niet te bukken en daarmee voorkom je overbelasting van de rug. Een koelkast op ooghoogte maakt de keuken bovendien overzichtelijker.

Vraag je gratis inspiratieboek aan

Ben je op zoek naar inspiratie? Dan is ons inspiratieboek met recente realisaties en ideeën iets voor jou!

inspiratieboek

Deze blogberichten vind je misschien ook interessant.

Keukeninrichting: vijf tips voor een handige keukenindeling

Een nieuwe keuken kopen en plaatsen? Een keukeninrichting brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Hoe ziet je toekomstige keukenindeling eruit en wat doe je om je daadwerkelijk thuis te voelen in je keuken? De Keukenbouwer plaatst jaarlijks zo’n 950 keukens en weet daarom als geen ander hoe een keukenproject te doen slagen. Lees onze vijf tips voor een slimme keukeninrichting en ga voor een keukenindeling waar jij blij van wordt!
1. Ga voor een efficiënte keukenindeling
De ideale keukenindeling is van links naar rechts: opbergen, voorraad, spoelen, werken en koken. Toch is de beste keukenopstelling ook afhankelijk van de beschikbare ruimte en je persoonlijke wensen. Een rechte keuken past bijvoorbeeld goed in een kleine woning, terwijl een kookeiland het vooral goed doet in een grotere ruimte. Een L-vormige keuken biedt meer werk- en opbergruimte en kan in combinatie met een kookeiland ook de keukentafel vervangen. Benut daarom de keukenruimte maximaal en laat je adviseren door een keukenspecialist van De Keukenbouwer omtrent je keukenindeling.
2. Selecteer de gewenste keukenstijl
Bij keukeninrichting denk je ook na over de gewenste keukenstijl. Dit bepaalt uiteindelijk de uitstraling van je keuken. Dit geldt bijvoorbeeld voor het keukenblad, maar ook welke kleuren die je kiest. Creëer een thuisgevoel met een landelijke keuken of ga voor een moderne keuken met strakke lijnen. Wil je een keukenindeling die rekening houdt met de toekomst? Ga voor een tijdloze keuken en stem daar je keukeninrichting op af.
3. Slim koken en bakken
In de keuken ben je veel bezig met koken en bakken. Behalve een stevig en passend werkblad vraagt een keukenindeling ook om een goede kookplaat en bakruimte. Kook- en bakspullen heb je graag direct bij de hand, want op die manier hoef je niet kriskras de keuken door op zoek naar kook- en bakbenodigdheden. Daarom plaats je de kook- en bakzone zoveel mogelijk naast de voorbereidingszone.
4. Zorg voor voldoende opbergruimte
De keukeninrichting bepaalt ook hoeveel opbergruimte je creëert. Benut alle ruimte die er is om keukengerei op te bergen. Uittrekbare lades verzekeren je van perfect zicht op de inhoud. Benut ook de ruimte onder de spoelbak door er bijvoorbeeld je voorraad keukenschoonmaakmiddelen op te bergen. Een keukeninrichting met open planken is een slimme manier om meer opbergruimte te creëren. Hout in je keukenindeling zorgt tevens voor een warme uitstraling!
5. Creëer meer licht en ruimte in je keuken
Verlichting is een essentieel aspect bij je keukeninrichting. De keuken wordt de laatste jaren steeds meer een leef- en ontmoetingsplek en daarom kies je niet alleen voor algemene en functionele verlichting. Denk bij je keukenindeling ook na over sfeerverlichting, want op die manier maak je van je keuken een fijne ruimte om te vertoeven!
Advies nodig voor keukeninrichting? De Keukenbouwer staat voor je klaar!
Toe aan een nieuwe keuken en is een steuntje in de rug wenselijk? Een specialist van De Keukenbouwer voorziet je graag van advies op maat als het aankomt op de keukenindeling. Neem je snel contact op om je wensen over keukeninrichting met ons te bespreken?

Ontdek het hier

Alles wat je moet weten over keukenkasten​

Betrek je op korte termijn een nieuwe woning en hoort daar ook een andere keuken bij? Dit betekent dat je op zoek gaat naar een of meerdere keukenkasten. Een keukenkast is er in allerlei uitvoeringen en uiteraard moet het passen in je toekomstige keuken. De Keukenbouwer is expert als het gaat om de keuken en helpt je daarom graag aan een geschikte keukenkast. Graag nemen we je bij de hand om de voordelen van elk type keukenkast toe te lichten.

Ontdek het hier

De keukenkiezer-kwis

Welke keuken
past bij jou?

laptop voor 3d planner