Alles wat je moet weten over een kookeiland

Zoek je een nieuwe keuken? Dan heb je natuurlijk de keuze uit verschillende soorten keukens. Tegenwoordig zijn keukens met kookeiland zeer populair. Bij een kookeiland staat een keukenblok los van de rest van de keuken. Maar wat je moet allemaal weten over een kookeiland?

De voordelen van een kookeiland

Tegenwoordig zijn keukens met kookeiland heel populair. Een kookeiland biedt verschillende voordelen:

  • Extra veel werkruimte in een kookeiland met zitgedeelte

Keukens met kookeiland bieden extra ruimte tijdens het koken. De keuken is tegenwoordig uitgegroeid tot een van de belangrijkste plaatsen in huis. Er vinden in keukens met kookeiland veel activiteiten plaats die extra werkruimte nodig hebben. Dit is overigens niet alleen praktisch, maar tegelijkertijd draagt een kookeiland bij aan de veiligheid in de keuken. Een ongeluk is snel gebeurd in een keuken.

Een keuken met kookeiland beschikt over extra kastruimte waardoor je al jouw keukenproducten en -accessoires praktisch kan indelen. Zware producten, zoals pannen en borden, bewaar je in de onderste kastjes. Dit is beter voor de algehele veiligheid en tegelijkertijd zorgt dit voor meer gebruiksgemak.

  • Keukens met kookeiland zorgen voor een aangename sfeer

Keukens met kookeiland zijn niet alleen praktisch, ze dragen bij aan je interieur. Keukens met kookeiland hebben een luxueuze uitstraling, waardoor ze een bepaalde leuke sfeer met zich meebrengen. De impact van een kookeiland mag je niet onderschatten. Dit type keukens brengen dus ook esthetische voordelen met zich mee.

  • Je kunt met meerdere mensen tegelijkertijd koken

Bij het ontwerpen van keukens met kookeiland wordt rekening gehouden met de kook- en werkruimte. Een kookeiland heeft meer plek waardoor je met meerdere mensen tegelijkertijd kan koken. De ene persoon kan de potten en pannen in het oog houden, terwijl iemand anders de groenten wast en snijdt. Je hebt plaats genoeg om dit allemaal samen te doen.

Maar ook als koppel is het leuk om samen in een kookeiland te koken. We leven immers in jachtige tijden en veel koppels zien elkaar daardoor relatief weinig. Samen koken in een kookeiland met zitgedeelte zorgt voor een betere band. Het is immers belangrijk om samen veel tijd door te brengen.

  • Verschillende soorten keukens met kookeiland

Er bestaan verschillende soorten kookeiland. Zoek naar een kookeiland dat aan je wensen voldoet, maar ook past in de ruimte.

Losse keukens met kookeiland

Een ‘standaard’ kookeiland bestaat uit een recht keukenblok en daarover staat een los eiland. Dit relatief eenvoudige ontwerp is ideaal voor kleine renovaties. Je kunt namelijk je huidige keukenblok behouden. Je hebt namelijk alleen een extra keukenblok voor je kookeiland nodig. Hiermee bespaar je kosten en voor mensen met een beperkt budget is dat fijn.

Een kookeiland met zitgedeelte tegen de muur

Je kunt ook voor een schiereiland gaan. Deze keukenopstelling wordt steeds populairder want het kent veel voordelen. Bij een schiereiland grenst het kookeiland aan de wand. Een schiereiland kun je in verschillende vormen plaatsen. De U-vorm en de L-vorm zijn het populairst. Een schiereiland zorgt voor een open keuken en tegelijkertijd krijg je meer werkruimte. Dit is ideaal voor de echte kookliefhebbers.

Kookeiland met zitgedeelte

Vroeger moesten keukens vooral praktisch zijn en werden ze grotendeels afgebakend van de rest van de woning. Nu is dat niet meer het geval. De keuken wordt nu mee in het geheel geïntegreerd door bijvoorbeeld een kookeiland met zitgedeelte. Zo een kookeiland met zitgedeelte maakt je keuken multifunctioneel. Je kunt er niet alleen koken, maar tegelijkertijd eten of gezamenlijk wat drinken tijdens het koken. Je kan kiezen voor een kookeiland met zitgedeelte in verschillende type woningen. In kleine woningen past een kookeiland met zitgedeelte perfect. Je creëert er extra ruimte mee, aangezien je geen aparte eethoek meer moet hebben.Ook bij een kookeiland met zitgedeelte kun je uit meerdere vormen kiezen.

Enkele tips voor keukens met kookeiland

Maak een kookeiland met zitgedeelte persoonlijk, zodat je er langdurig van kunt genieten. Maar waar moet je bij het ontwerp van een kookeiland sowieso rekening mee houden?

De afstand tussen koelkast, spoelbak en kookplaat

Bij het ontwerp van een kookeiland wordt doorgaans rekening gehouden met de werkdriehoek. De driehoek van een kookeiland bestaat uit de drie belangrijkste onderdelen van de keuken. Dit zijn de koelkast, kookplaat en spoelbak. Bij het inrichten van je kookeiland moet de afstand tussen deze keukenonderdelen beperkt zijn. Dit draagt namelijk bij aan de efficiëntie en het gebruiksgemak.

Keukens met kookeiland: de aansluitingen

Keukens met kookeiland zien er natuurlijk prachtig uit en je wordt er dan ook meteen enthousiast van. Toch moet je ook rekening houden met de meer praktische zaken. Bij een volledige keukenrenovatie moet je vaak ook de leidingen omleggen. De wateraansluiting moet natuurlijk bij de spoelbak zitten en de elektriciteitsaansluiting bij de kookplaat. In elke woning worden leidingen anders gelegd. Onderzoek dus vooraf wat de mogelijkheden zijn met jouw aansluitingen.

Maak keukens met kookeiland ergonomisch

We gaven in de inleiding al aan dat er in keukens met kookeiland veel activiteiten worden verricht. Om die reden moet je ook rekening houden met de fysieke gezondheid. Daarom zijn ergonomische keukens tegenwoordig ook populair. Een ergonomische keuken houdt rekening met gebruiksgemak en de gezondheid. De hoogte van het keukenblad moet bijvoorbeeld passen bij je lengte. Ook de koelkast moet niet te laag worden geplaatst, want anders krijg je misschien rugklachten.

Genoeg ruimte op het werkblad

Keukens met kookeiland zijn aangenaam wanneer je genoeg werkbladruimte hebt. Bespaar dus ook niet op je werkblad, want een te groot werkblad is minder erg dan een te klein werkblad. Op het werkblad moet je rustig kunnen werken en tegelijkertijd heb je ook ruimte nodig voor de losse apparatuur. Denk hierbij aan waterkokers en koffiezetapparaten.

Ontdek jouw kookeiland bij De Keukenbouwer

Kom eens langs in één van onze toonzalen. Onze deskundige medewerkers helpen je graag verder in je keuze van een nieuwe keuken (met of zonder kookeiland). Wil je toch eerst nog inspiratie opdoen? Kan zeker. Of laat je droomkeuken tot leven keuken in onze keukenplanner.
 

Vraag je gratis inspiratieboek aan

Ben je op zoek naar inspiratie? Dan is ons inspiratieboek met recente realisaties en ideeën iets voor jou!

inspiratieboek

Deze blogberichten vind je misschien ook interessant.

Keukeninrichting: vijf tips voor een handige keukenindeling

Een nieuwe keuken kopen en plaatsen? Een keukeninrichting brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Hoe ziet je toekomstige keukenindeling eruit en wat doe je om je daadwerkelijk thuis te voelen in je keuken? De Keukenbouwer plaatst jaarlijks zo’n 950 keukens en weet daarom als geen ander hoe een keukenproject te doen slagen. Lees onze vijf tips voor een slimme keukeninrichting en ga voor een keukenindeling waar jij blij van wordt!
1. Ga voor een efficiënte keukenindeling
De ideale keukenindeling is van links naar rechts: opbergen, voorraad, spoelen, werken en koken. Toch is de beste keukenopstelling ook afhankelijk van de beschikbare ruimte en je persoonlijke wensen. Een rechte keuken past bijvoorbeeld goed in een kleine woning, terwijl een kookeiland het vooral goed doet in een grotere ruimte. Een L-vormige keuken biedt meer werk- en opbergruimte en kan in combinatie met een kookeiland ook de keukentafel vervangen. Benut daarom de keukenruimte maximaal en laat je adviseren door een keukenspecialist van De Keukenbouwer omtrent je keukenindeling.
2. Selecteer de gewenste keukenstijl
Bij keukeninrichting denk je ook na over de gewenste keukenstijl. Dit bepaalt uiteindelijk de uitstraling van je keuken. Dit geldt bijvoorbeeld voor het keukenblad, maar ook welke kleuren die je kiest. Creëer een thuisgevoel met een landelijke keuken of ga voor een moderne keuken met strakke lijnen. Wil je een keukenindeling die rekening houdt met de toekomst? Ga voor een tijdloze keuken en stem daar je keukeninrichting op af.
3. Slim koken en bakken
In de keuken ben je veel bezig met koken en bakken. Behalve een stevig en passend werkblad vraagt een keukenindeling ook om een goede kookplaat en bakruimte. Kook- en bakspullen heb je graag direct bij de hand, want op die manier hoef je niet kriskras de keuken door op zoek naar kook- en bakbenodigdheden. Daarom plaats je de kook- en bakzone zoveel mogelijk naast de voorbereidingszone.
4. Zorg voor voldoende opbergruimte
De keukeninrichting bepaalt ook hoeveel opbergruimte je creëert. Benut alle ruimte die er is om keukengerei op te bergen. Uittrekbare lades verzekeren je van perfect zicht op de inhoud. Benut ook de ruimte onder de spoelbak door er bijvoorbeeld je voorraad keukenschoonmaakmiddelen op te bergen. Een keukeninrichting met open planken is een slimme manier om meer opbergruimte te creëren. Hout in je keukenindeling zorgt tevens voor een warme uitstraling!
5. Creëer meer licht en ruimte in je keuken
Verlichting is een essentieel aspect bij je keukeninrichting. De keuken wordt de laatste jaren steeds meer een leef- en ontmoetingsplek en daarom kies je niet alleen voor algemene en functionele verlichting. Denk bij je keukenindeling ook na over sfeerverlichting, want op die manier maak je van je keuken een fijne ruimte om te vertoeven!
Advies nodig voor keukeninrichting? De Keukenbouwer staat voor je klaar!
Toe aan een nieuwe keuken en is een steuntje in de rug wenselijk? Een specialist van De Keukenbouwer voorziet je graag van advies op maat als het aankomt op de keukenindeling. Neem je snel contact op om je wensen over keukeninrichting met ons te bespreken?

Ontdek het hier

Alles wat je moet weten over keukenkasten​

Betrek je op korte termijn een nieuwe woning en hoort daar ook een andere keuken bij? Dit betekent dat je op zoek gaat naar een of meerdere keukenkasten. Een keukenkast is er in allerlei uitvoeringen en uiteraard moet het passen in je toekomstige keuken. De Keukenbouwer is expert als het gaat om de keuken en helpt je daarom graag aan een geschikte keukenkast. Graag nemen we je bij de hand om de voordelen van elk type keukenkast toe te lichten.

Ontdek het hier

De keukenkiezer-kwis

Welke keuken
past bij jou?

laptop voor 3d planner