Hoe kies ik de juiste spatwand keuken? Alles wat je moet weten over materialen, voordelen en stijl

Als je op zoek bent naar een nieuwe keuken, is het belangrijk om goed na te denken over alle aspecten en details. Een van de dingen waar je rekening mee moet houden, is het kiezen van de juiste spatwand keuken. Maar wat is een spatwand keuken precies en hoe kies je de juiste spatwand keuken? In dit artikel gaan we dieper in op achterwand keukens en geven we tips om de juiste spatwand keuken te kiezen.

Wat is een spatwand keuken?

Een spatwand keuken is een keukenopstelling waarbij er achter het werkblad een spatwand is geplaatst. Een spatwand is een wand die is bedekt met een waterafstotend en krasbestendig materiaal zoals glas, keramiek of marmer of een laminaat spatwand keuken. De spatwand dient als bescherming voor de muur achter het werkblad en zorgt ervoor dat de muur niet vies wordt door spatten of kleine ongelukjes tijdens het koken.

Het doel van een spatwand keuken op maat

Het doel van een spatwand keuken is om de muur achter het werkblad te beschermen tegen vlekken en spatten tijdens het koken. Zo hoef je je tijdens het koken geen zorgen te maken over vlekken of vuil op de muur. De keuken is dankzij de spatwand eenvoudig schoon te maken, doordat je de spatwand eenvoudig met een doekje en wat schoonmaakmiddel kunt reinigen.

Voordelen van een spatwand keuken op maat

Wanneer je kiest voor een spatwand keuken dan heeft dit meerdere voordelen. Ten eerste biedt een spatwand keuken bescherming voor de muur achter het werkblad, wat zorgt voor een langere levensduur van de muur en een netter uiterlijk van de keuken. Daarnaast is een spatwand keuken ook geschikt voor mensen die graag een strak en modern interieur willen, aangezien de spatwand een stijlvolle en minimalistische uitstraling heeft.

Een ander voordeel van een spatwand keuken is dat je gemakkelijk vlekken kunt verwijderen. Doordat de spatwand gemaakt is van een waterafstotend materiaal, kun je eenvoudig vlekken verwijderen met een doekje of een vochtige doek, eventueel met wat zeep of schoonmaakmiddel. Zo hoef je je geen zorgen te maken over vlekken die moeilijk te verwijderen zijn en kun je gemakkelijk je spatwand keuken schoonhouden.

Materialen voor achterwand keukens

Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor spatwanden, zoals glas, keramiek, marmer of laminaat. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is aan te raden om goed te onderzoeken wat het beste bij jouw wensen past. Zo kun je de beste keuze maken voor het materiaal van jouw spatwand keuken.

Een van de meest populaire materialen voor spatwanden is glas. Glas is stijlvol, eenvoudig te onderhouden en je kunt er vlekken eenvoudig van verwijderen. Het is ook duurzaam en krasbestendig, wat ervoor zorgt dat het langdurig mooi blijft. Een nadeel van glas is dat het breekbaar is, dus je moet wel altijd voorzichtig zijn met het hanteren van pannen en ander keukengerei.

Een ander materiaal dat veel gebruikt wordt voor spatwanden is keramiek. Keramiek is sterk, slijtvast en gemakkelijk te reinigen. Ook vanuit hygiënisch opzicht is keramiek een goede keuze, aangezien het zich makkelijk laat reinigen. Een nadeel van keramiek is mogelijk de hogere prijs ten opzichte van glas.

Een laminaat spatwand keuken is vaak een populaire keuze vanwege de relatief lage kosten en de brede waaier aan kleuren en afwerkingen die beschikbaar zijn. Een laminaat spatwand keuken is gemaakt van een soort kunststof dat gemakkelijk te snijden en te vormen is en dat verkrijgbaar is in een breed scala aan kleuren en afwerkingen, waaronder hout-, steen-, marmer- en metaal imitatie. Zo kun je gemakkelijk een laminaat spatwand keuken kiezen die aansluit bij de stijl van de rest van je keuken.

Marmer is een prachtig en luxueus materiaal dat ook vaak wordt gebruikt voor spatwanden in de keuken. Het heeft een unieke en natuurlijke uitstraling en kan worden gebruikt om een elegant en stijlvol gevoel aan de ruimte te geven. Een marmer spatwand keuken is gemaakt van stevig materiaal dat bestand is tegen hoge temperaturen, vlekken en krassen, wat het ideaal maakt voor gebruik in de keuken. Een nadeel van een marmeren spatwand keuken is dat het relatief duur is.

Hoe kies ik de juiste spatwand keuken?

Als je op zoek bent naar de juiste spatwand keuken, is het aan te raden om goed na te denken over je budget en wat voor jou de belangrijkste aspecten zijn, zoals materiaal, duurzaamheid en stijl. Zoek naar spatwanden die aan je wensen voldoen en vergelijk verschillende opties. Bekijk en voel de verschillende soorten materialen een keer in het echt om een goede keuze te kunnen maken.

Het is belangrijk om te onthouden dat de spatwand een belangrijk onderdeel is van de keuken, dus het is aan te raden om voldoende tijd te nemen om de juiste keuze te maken. Zo kun je een spatwand keuken kiezen die aan al je wensen voldoet en die je jaren lang zal kunnen gebruiken. 

Als je hulp nodig hebt bij het kiezen van de juiste spatwand keuken dan is het altijd een goed idee om advies te vragen aan een expert. Bezoek bijvoorbeeld keukenbedrijven of interieurontwerpers die ervaring hebben met het kiezen van spatwanden. Zij kunnen je goed helpen bij het maken van een weloverwogen keuze die aan jouw belangrijkste wensen voldoet.

Wat je zeker moet weten over een spatwand keuken op maat!

Een spatwand keuken is een stijlvolle en praktische keuze voor je keuken, die de muur achter het werkblad beschermt tegen vlekken en spatten tijdens het koken. Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor spatwanden, zoals glas, keramiek, marmer of een laminaat spatwand keuken, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het is aan te raden om goed na te denken over je budget en wat voor jou de belangrijkste aspecten zijn, zoals materiaal, duurzaamheid en stijl, om de juiste spatwand keuken te kiezen. Als je hulp nodig hebt bij het kiezen van de juiste spatwand keuken is het verstandig om een expert te raadplegen. Zo kies je uiteindelijk een spatwand keuken waar je vele jaren van kunt genieten.

Vraag je gratis inspiratieboek aan

Ben je op zoek naar inspiratie? Dan is ons inspiratieboek met recente realisaties en ideeën iets voor jou!

inspiratieboek

Deze blogberichten vind je misschien ook interessant.

Familie Demeersemen uit Moerkerke

Een houten werkblad van de Keukenbouwer

Is de keuken bij jouw thuis ook een centrale ontmoetingsplek om gezellig te babbelen met familie of vrienden? Kies er dan voor om jouw keuken uit te rusten met barkrukken. Met barkrukken in de keuken kan je gezellig genieten van heerlijke maaltijden en gezellige gesprekken met je gezin of met gasten. Met barkrukken in de keuken komt de gezelligheid bijna vanzelf. Hoe integreer je barkrukken in de keuken? Kun je nog wel wat tips gebruiken? Lees dan snel verder.

Ontdek het hier

De keukenkiezer-kwis

Welke keuken
past bij jou?

laptop voor 3d planner