Wat is een wijnkast?

Een wijnkast is een must-have voor elke wijnliefhebber en zorgt ervoor dat je wijnen op elk moment op een optimale temperatuur worden geserveerd en bewaard. Wijnkoelkast is een brede term die vaak gebruikt wordt, al is er een belangrijk onderscheid tussen een wijnklimaatkast en een wijnbewaarkast.

Waarom is een wijnkast ideaal in jouw keuken?

Een wijnkast is zoals een koelkast, maar met andere eigenschappen die ervoor zorgen dat je wijnen optimaal bewaard worden. Ideaal dus als je een echte wijnliefhebber bent!

Wijn kan ook in een reguliere frigo bewaard worden, alleen blijft die het beste bewaard in een koele en donkere ruimte. Een normale koelkast wordt dagelijks meermaals geopend en beïnvloedt de kwaliteit van je wijnen. Enter de wijnkast! Je wijn wordt beter beschermd en blijft constant op de juiste temperatuur, waardoor je wijn beter blijft in een wijnkast.

houten-keuken-wijnkoeler
wijnkast

Welke soorten wijnkasten bestaan er?

Er bestaan twee soorten wijnkasten: een wijnbewaarkast en een wijnklimaatkast

Een wijnbewaarkast is een type wijnkast die ideaal is om je wijn in optimale omstandigheden voor lange tijd te bewaren en extra te laten rijpen. De temperatuur in de hele wijnkast blijft hetzelfde.

In een wijnklimaatkast heb je dan weer de mogelijkheid verschillende klimaten te selecteren:  er zijn meerdere zones waarvan je de temperatuur apart kan instellen.

Naast de verschillende types wijnkoelkasten, kan je ook nog kiezen of je ze als ingebouwde of vrijstaande wijnkast wil installeren.

Wat zijn de voordelen van een wijnkast?

Je hebt er misschien zelf nog niet aan gedacht, maar een wijnkoelkast is dé ideale aanvulling van jouw nieuwe droomkeuken. Heb je een uitgebreide wijncollectie? Bekijk dan zeker de mogelijkheden. Want een wijnkoelkast heeft namelijk heel wat voordelen.

  • Een wijnkoelkast bewaart je wijn op constante temperatuur

Met een wijnkoeler kan jij jouw wijncollectie op een constante temperatuur bewaren. Mooi meegenomen, want een constante temperatuur zorgt er namelijk voor dat de smaak van je wijn langer goed blijft waardoor je ze langer kan bewaren.

Wijnen die op kamertemperatuur bewaard worden, rijpen te snel waardoor de houdbaarheid korter wordt. Ook je wijn in de koelkast bewaren is niet ideaal. De flessen nemen niet alleen heel wat kostbare plek in beslag, daarbovenop heeft een koelkast vaak geen constante temperatuur. Doorheen de dag wordt die namelijk regelmatig geopend en ook deze kleine temperatuurschommelingen kunnen een negatieve impact hebben op de smaak en houdbaarheid van jouw wijn.

  • Een wijnkoelkast zorgt voor een optimale luchtvochtigheid

Dankzij een wijnkast creëer je niet alleen de ideale temperatuur om je wijn te bewaren, maar zorg je ook voor optimale luchtvochtigheid. Iets wat vooral belangrijk is voor de kurk van de flessen. Die kan namelijk uitdrogen wanneer de lucht te droog is en schimmelen bij een te hoge luchtvochtigheid.

  • Een wijnkast zorgt voor een donkere omgeving

Naast de temperatuur kan ook UV-straling ervoor zorgen dat wijn te snel verder rijpt. Ook in dit geval krijg je wijn met een kortere houdbaarheid. Een wijnkoelkast zorgt voor een donkere omgeving die ideaal is om jouw kostbare wijn in te bewaren. De glazen deuren van een wijnkoeler zijn uitgerust met een UV-filter zodat ook langs hier de UV-straling niet tot bij de wijn komt.

houten keuken met ingebouwde ovens
witte keuken met wijnkoeler

En jouw wijnkast?

De Keukenbouwer heeft een uitgebreid aanbod en mogelijkheden van keukentoestellen. Ontdek samen met een van onze experts welke wijnkast perfect in jouw nieuwe keuken past. Denk goed na voor je een wijnkast gaat kopen. 

Van begin tot einde staan wij klaar om je te helpen bij het kiezen van jouw perfecte keuken.

Deze keukens vind je misschien ook interessant