Keukeninrichting: vijf tips voor een handige keukenindeling

Wil jij een nieuwe keuken kopen en plaatsen? Een keukeninrichting brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Hoe ziet je toekomstige keukenindeling eruit en wat doe je om je daadwerkelijk thuis te voelen in je keuken?

De Keukenbouwer plaatst jaarlijks zo’n 950 keukens en weet daarom als geen ander hoe je een keukenproject laat slagen. Lees onze vijf tips voor een slimme keuken inrichting en ga voor een keukenindeling waar jij blij van wordt!

1. Ga voor een efficiënte keukenindeling

De ideale keukenindeling is van links naar rechts: opbergen, voorraad, spoelen, werken en koken. Toch is de beste keukenopstelling ook afhankelijk van de beschikbare ruimte en je persoonlijke wensen. Een rechte keuken past bijvoorbeeld goed in een kleine woning, terwijl een kookeiland het vooral goed doet in een grotere ruimte. Een L-vormige keuken biedt meer werk- en opbergruimte en kan in combinatie met een kookeiland ook de keukentafel vervangen. Benut daarom de keukenruimte maximaal en laat je eventueel adviseren door een keukenspecialist van De Keukenbouwer omtrent je keukenindeling.

Ook fijn aan een Dekton werkblad is het gemak in onderhoud. Omdat het materiaal niet-poreus is, kunnen vuil en bacteriën zich niet nestelen. Met een Dekton keukenblad van De Keukenbouwer kun je altijd rekenen op een hygiënisch oppervlak. Gewoon schoonmaken met een mild reinigingsmiddel en een vochtige doek is voldoende om je Dekton keukenblad of werkblad er als nieuw uit te laten zien.

2. Selecteer de gewenste keukenstijl

Bij keukeninrichting denk je ook na over de gewenste keukenstijl. Dit bepaalt uiteindelijk de uitstraling van je keuken. Dit geldt bijvoorbeeld voor het keukenblad, maar ook welke kleuren die je kiest. Creëer een thuisgevoel met een landelijke keuken of ga voor een moderne keuken met strakke lijnen. Wil je een keukenindeling die rekening houdt met de toekomst? Ga voor een tijdloze keuken en stem daar je keukeninrichting op af.

En laten we niet vergeten dat Dekton keukenbladen en werkbladen eenvoudig kunnen worden geïnstalleerd, zo ontstaat er een strak en uniform oppervlak. Dit zorgt voor een aantrekkelijke afwerking en helpt bij het verminderen van vuilophoping en het behoud van de hygiëne.

3. Slim koken en bakken

In de keuken ben je veel bezig met koken en bakken. Behalve een stevig en passend werkblad vraagt een keukenindeling ook om een goede kookplaat en bakruimte. Kook- en bakspullen heb je graag direct bij de hand, want op die manier hoef je niet kriskras de keuken door, op zoek naar kook- en bakbenodigdheden. Daarom plaats je de kook- en bakzone zoveel mogelijk naast de voorbereidingszone.

Hiermee is een keukenblad van Dekton ook zeer geschikt voor buitenkeukens, dit vanwege de extreme bestendigheid tegen hitte en UV-straling. Het materiaal zal niet verkleuren of vervagen onder invloed van de zon.

4. Zorg voor voldoende opbergruimte

De keukeninrichting bepaalt ook hoeveel opbergruimte je creëert. Benut alle ruimte die er is om keukengerei op te bergen. Uittrekbare lades verzekeren je van perfect zicht op de inhoud. Benut ook de ruimte onder de spoelbak door er bijvoorbeeld je voorraad keukenschoonmaakmiddelen op te bergen. Een keukeninrichting met open planken is een slimme manier om meer opbergruimte te creëren. Hout in je keukenindeling zorgt tevens voor een warme uitstraling!

5. Creëer meer licht en ruimte in je keuken

Verlichting is een essentieel aspect bij je keukeninrichting. De keuken wordt de laatste jaren steeds meer een leef- en ontmoetingsplek en daarom kies je niet alleen voor algemene en functionele verlichting. Denk bij je keukenindeling ook na over sfeerverlichting, want op die manier maak je van je keuken een fijne ruimte om te vertoeven!

Extra aandacht en tips voor een keuken inrichten

Bij het ontwerpen van jouw nieuwe keuken wil je natuurlijk een ruimte creëren waarin je met plezier kunt koken en leven. Een doordachte inrichting van je keuken kan het verschil maken tussen een functionele en een frustrerende keuken. Naast de vijf tips hierboven, volgt nog een aantal handige keuken tips om jouw keuken efficiënt en stijlvol te maken.

Heb je beperkte ruimte in je nieuwe keuken?

Overweeg dan een U vorm keuken. Deze inrichting maakt optimaal gebruik van drie muren, zodat je meer werkblad, opslagruimte en bewegingsvrijheid hebt. Met alles binnen handbereik, wordt het bereiden van maaltijden een stuk eenvoudiger. Zorg ervoor dat de kookplaat, oven, en koelkast strategisch zijn geplaatst voor maximale efficiëntie.

Keuken tips: houd je keuken open en uitnodigend met een U vorm

Een open keuken die overloopt in de woonkamer is perfect voor wie van gezelligheid houdt wanneer er gekookt wordt. Dit nodigt uit tot sociale interactie en maakt het mogelijk om te koken zonder afgezonderd te zijn van gasten of familie. Zorg ervoor dat je keuken netjes blijft door voldoende opbergruimte voor al je spullen te hebben, zodat het geheel er altijd opgeruimd uitziet.

Familie Van Den Plas uit Herselt

Inrichting keuken hoeft niet moeilijk te zijn!

Je dagelijkse kookervaring kan sterk worden verbeterd door de juiste apparatuur. Een goed geplaatste spoelbak, bijvoorbeeld, moet dicht bij de kookplaat staan. Een oven op ooghoogte voorkomt bukken en maakt het controleren van je gerechten makkelijker. En vergeet niet een koelkast die ruim en goed georganiseerd is om je ingrediënten vers te houden.

Mooie materialen kiezen

Kies materialen die mooi zijn, maar ook lang meegaan en makkelijk te onderhouden zijn. Het werkblad moet bestand zijn tegen hitte en vlekken, vooral als je de keuken veel gebruikt. Neem regelmatig de tijd voor keuken zorg, zodat je keuken niet alleen functioneel blijft maar er ook jarenlang prachtig uit blijft zien. Pak deze taak actiegericht aan en maak van jouw keuken inrichten een succesvol project waar je nog jarenlang plezier van zult hebben!

De inrichting van de keuken wordt vaak onderschat

Bij het plannen van een functionele keuken is een slimme inrichting belangrijk, vooral als het gaat om het gebruik van keukenkastjes, een werkblad, of een kookeiland. Deze elementen worden vaak over het hoofd gezien voor een keuken die mooi oogt en praktisch is en dagelijks gebruikt wordt.

Familie Van Den Plas uit Herselt

Keukenkastjes vormen de ruggengraat van de keuken

Keukenkastjes bijvoorbeeld, een keukenkastje is écht de ruggengraat van elke keuken. Kasten helpen om je spullen netjes te kunnen opbergen en zorgen voor een opgeruimde uitstraling. Optimaliseer de opbergruimte door kastjes tot aan het plafond te installeren, waardoor je gebruik maakt van de verticale ruimte. Dit is vooral handig in kleinere keukens met veel spullen. Deze kasten zorgen ervoor dat de indeling ineens een stuk eenvoudiger wordt! Maak ook gebruik van lades; zo kun je ervoor zorgen dat je de beschikbare ruimte optimaal gebruikt.

Een goed werkblad

Een ruim werkblad is belangrijk voor het bereiden van maaltijden en biedt voldoende ruimte om met gemak te kunnen koken. Kies materialen zoals graniet of composiet die duurzaam zijn en makkelijk schoon te houden, een must voor keukens die intensief worden gebruikt.

De pracht van een kookeiland

Ook een kookeiland kan echt een goede toevoeging zijn in een open keuken. Het zorgt voor extra opbergruimte en een extra werkblad voor het bereiden van voedsel, en is een perfecte plek voor sociale interactie. Met het kookeiland in het midden, blijf je betrokken bij gesprekken terwijl je bezig bent met koken.

Familie Vlaeyen uit Tienen

Welke keukenapparatuur voor de inrichting van de keuken?

Goede vraag! Een koelkast, oven, kookplaat en vaatwasser zijn onmisbaar. Overweeg ook de aanschaf van een krachtige afzuigkap, een combimagnetron en, voor koffieliefhebbers, een ingebouwde koffiemachine. Slimme apparaten zoals inductiekookplaten en energiezuinige koelkasten zijn ook populair in moderne keukens.

Welke keukenapparatuur voor de inrichting van de keuken?

Goede vraag! Een koelkast, oven, kookplaat en vaatwasser zijn onmisbaar. Overweeg ook de aanschaf van een krachtige afzuigkap, een combimagnetron en, voor koffieliefhebbers, een ingebouwde koffiemachine. Slimme apparaten zoals inductiekookplaten en energiezuinige koelkasten zijn ook populair in moderne keukens.

Advies nodig voor keukeninrichting? De Keukenbouwer staat voor je klaar!

Toe aan een nieuwe keuken en is een steuntje in de rug wenselijk? Een specialist van De Keukenbouwer voorziet je graag van advies op maat als het aankomt op de keukenindeling. Neem je snel contact op om je wensen over keukeninrichting met ons te bespreken?

Vraag je gratis inspiratieboek aan

Ben je op zoek naar inspiratie? Dan is ons inspiratieboek met recente realisaties en ideeën iets voor jou!

inspiratieboek

Deze blogberichten vind je misschien ook interessant.

Bohemian Style keuken: speels en creatief

Op zoek naar een speels & warm interieur? Dan is een Bohemian Style keuken zeker iets voor jou! Met een Bohemian Style keuken komt jouw droomkeuken helemaal tot leven. De verschillende kleuren en exotische accessoires passen perfect in een keuken waar je de meest smaakvolle gerechten klaarmaakt.
Ontdek alles over een Bohemian style keuken

Ontdek het hier

Japandi Stijl keuken: fraaie mix van culturen

Op zoek naar een exclusieve keuken met warme uitstraling? Een Japandi Stijl keuken heeft het allebei! Met deze unieke stijl verrijk jij je interieur met een schitterende keuken. De Keukenbouwer is thuis in de wereld van Japandi en weet precies wat past in jouw woning. Een Japandi keuken kopen doe je daarom in onze keukenwinkel. Waar komt de Japandi Style vandaan en waar let je op bij het inrichten van een keuken met Japandi uitstraling?

Ontdek alles over dit type keuken.

Ontdek het hier

De keukenkiezer-kwis

Welke keuken
past bij jou?

laptop voor 3d planner

4. Zorg voor voldoende opbergruimte

De keukeninrichting bepaalt ook hoeveel opbergruimte je creëert. Benut alle ruimte die er is om keukengerei op te bergen. Uittrekbare lades verzekeren je van perfect zicht op de inhoud. Benut ook de ruimte onder de spoelbak door er bijvoorbeeld je voorraad keukenschoonmaakmiddelen op te bergen. Een keukeninrichting met open planken is een slimme manier om meer opbergruimte te creëren. Hout in je keukenindeling zorgt tevens voor een warme uitstraling!