4 tips om orde op zaken te stellen in jouw keuken

Staat jouw keukenaanrecht altijd vol rommel? Moet je vaak op zoek gaan in je besteklades naar dat ene keukenmes? Ga dan resoluut over tot actie. Dankzij de vele praktische opbergoplossingen is – en blijft- je keuken makkelijk op orde.

Tip 1: Aangepaste kasten

Tijdens de inrichting van jouw keuken is het belangrijk om te denken aan de spullen die je hebt. Ben je een echte hobbykok met tientallen kruidenpotjes en specerijen? Voorzie dan een kruidenrek dicht bij het fornuis. Heb je graag een grote voorraad aan pasta en rijst? Denk dan aan een praktische apothekerskast waarin je al jouw ingrediënten makkelijk kan organiseren en opbergen. Wil jij je drankencollectie in de keuken kwijt kunnen? Kies dan voor een uittrekbaar flessenrek. Voor elke nood bestaat een praktische oplossing, bespreek deze noden dus zeker met je keukenadviseur. Hij of zij helpt je graag verder.

Tip 2: Lade inrichtingen

Er is niets zo vervelend als langdurig moeten rommelen in een lade op zoek naar dat ene mes. Praktische lade-inrichtingen zijn dan ook een essentieel onderdeel van iedere keuken. Deze inrichtingen gaan verder dan de traditionele besteklade. Ook diepe lades kunnen voorzien worden van onderverdelingen waardoor jouw bokalen of voorraadpotten niet telkens tegen elkaar botsen. Of je kan afvalemmers in je lades kiezen om zo afval sorteren te vergemakkelijken. En dat mes? Dat steek je gewoon in een praktische messenhouder!

Tip 3: Hoekoplossingen

Iedereen weet dat het mogelijk is om een carrousel te plaatsen in die ene hoekkast. Maar wist je dat er ook andere meer gesofisticeerde systemen bestaan? Zo kan je kiezen voor een carrousel die je naar je toe trekt, waardoor ook de achterste spullen makkelijk bereikbaar zijn. Is er niet voldoende plaats om dat hele systeem uit te schuiven? Geen zorgen, ook hier is weer een oplossing voor!

Slimme hoekoplossingen

Tip 4: Let op de keukendriehoek

De keukendriehoek is de driehoek die je kan tekenen tussen de drie belangrijkste werkruimtes in je keuken: het fornuis, de spoelbak en de koelkast. Deze drie werkruimtes zijn uiterst belangrijk tijdens het koken en moeten daarom op een ergonomisch voordelige afstand van elkaar liggen.

Door de drie elementen in een driehoek te plaatsen, kan koken efficiënter en aangenamer worden. Er moet hiervoor vooral op de afstand tussen de ruimtes gelet worden. Zijn de zijden van de driehoek te lang, moeten er overbodig veel stappen gezet worden. Zijn ze te kort, dan is er te weinig ruimte om te keren en is het moeilijk om met twee te koken.

Door de keukendriehoek correct toe te passen, creëer je een goede flow tijdens het koken, waardoor opruimen terwijl je werkt evident wordt. Snel iets afspoelen terwijl de aardappelen koken of de boter wegsteken terwijl je pan op het vuur staat, is perfect mogelijk door je keuken op ergonomische wijze samen te stellen.

Vraag je gratis inspiratieboek aan

Ben je op zoek naar inspiratie? Dan is ons inspiratieboek met recente realisaties en ideeën iets voor jou!

inspiratieboek

Deze blogberichten vind je misschien ook interessant.

Keukeninrichting: vijf tips voor een handige keukenindeling

Een nieuwe keuken kopen en plaatsen? Een keukeninrichting brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Hoe ziet je toekomstige keukenindeling eruit en wat doe je om je daadwerkelijk thuis te voelen in je keuken? De Keukenbouwer plaatst jaarlijks zo’n 950 keukens en weet daarom als geen ander hoe een keukenproject te doen slagen. Lees onze vijf tips voor een slimme keukeninrichting en ga voor een keukenindeling waar jij blij van wordt!
1. Ga voor een efficiënte keukenindeling
De ideale keukenindeling is van links naar rechts: opbergen, voorraad, spoelen, werken en koken. Toch is de beste keukenopstelling ook afhankelijk van de beschikbare ruimte en je persoonlijke wensen. Een rechte keuken past bijvoorbeeld goed in een kleine woning, terwijl een kookeiland het vooral goed doet in een grotere ruimte. Een L-vormige keuken biedt meer werk- en opbergruimte en kan in combinatie met een kookeiland ook de keukentafel vervangen. Benut daarom de keukenruimte maximaal en laat je adviseren door een keukenspecialist van De Keukenbouwer omtrent je keukenindeling.
2. Selecteer de gewenste keukenstijl
Bij keukeninrichting denk je ook na over de gewenste keukenstijl. Dit bepaalt uiteindelijk de uitstraling van je keuken. Dit geldt bijvoorbeeld voor het keukenblad, maar ook welke kleuren die je kiest. Creëer een thuisgevoel met een landelijke keuken of ga voor een moderne keuken met strakke lijnen. Wil je een keukenindeling die rekening houdt met de toekomst? Ga voor een tijdloze keuken en stem daar je keukeninrichting op af.
3. Slim koken en bakken
In de keuken ben je veel bezig met koken en bakken. Behalve een stevig en passend werkblad vraagt een keukenindeling ook om een goede kookplaat en bakruimte. Kook- en bakspullen heb je graag direct bij de hand, want op die manier hoef je niet kriskras de keuken door op zoek naar kook- en bakbenodigdheden. Daarom plaats je de kook- en bakzone zoveel mogelijk naast de voorbereidingszone.
4. Zorg voor voldoende opbergruimte
De keukeninrichting bepaalt ook hoeveel opbergruimte je creëert. Benut alle ruimte die er is om keukengerei op te bergen. Uittrekbare lades verzekeren je van perfect zicht op de inhoud. Benut ook de ruimte onder de spoelbak door er bijvoorbeeld je voorraad keukenschoonmaakmiddelen op te bergen. Een keukeninrichting met open planken is een slimme manier om meer opbergruimte te creëren. Hout in je keukenindeling zorgt tevens voor een warme uitstraling!
5. Creëer meer licht en ruimte in je keuken
Verlichting is een essentieel aspect bij je keukeninrichting. De keuken wordt de laatste jaren steeds meer een leef- en ontmoetingsplek en daarom kies je niet alleen voor algemene en functionele verlichting. Denk bij je keukenindeling ook na over sfeerverlichting, want op die manier maak je van je keuken een fijne ruimte om te vertoeven!
Advies nodig voor keukeninrichting? De Keukenbouwer staat voor je klaar!
Toe aan een nieuwe keuken en is een steuntje in de rug wenselijk? Een specialist van De Keukenbouwer voorziet je graag van advies op maat als het aankomt op de keukenindeling. Neem je snel contact op om je wensen over keukeninrichting met ons te bespreken?

Ontdek het hier

Alles wat je moet weten over keukenkasten​

Betrek je op korte termijn een nieuwe woning en hoort daar ook een andere keuken bij? Dit betekent dat je op zoek gaat naar een of meerdere keukenkasten. Een keukenkast is er in allerlei uitvoeringen en uiteraard moet het passen in je toekomstige keuken. De Keukenbouwer is expert als het gaat om de keuken en helpt je daarom graag aan een geschikte keukenkast. Graag nemen we je bij de hand om de voordelen van elk type keukenkast toe te lichten.

Ontdek het hier

De keukenkiezer-kwis

Welke keuken
past bij jou?

laptop voor 3d planner