De voor- en nadelen van een open keuken

De open keuken is al even geen trend meer, het is de nieuwe manier van leven. Toch is niet iedereen fan. Ben je zelf niet helemaal zeker of een open keuken iets voor jou is? Geen nood, we sommen de voor- en nadelen voor je op!

Waarom kiezen voor een open keuken?

De keuken is doorheen de jaren meer en meer een onderdeel van de leefruimte geworden. De open keuken als kloppend hart van de woning is voor velen een evidentie. Het is immers ideaal wanneer je graag sociaal contact behoudt tijdens het koken. Zo kan je perfect met gasten keuvelen terwijl je de maaltijd aan het voorbereiden bent. Of je kan de kinderen in de gaten houden én ondertussen hun lunchpakket samenstellen.

Daarnaast geeft een open keuken ook een gevoel van ruimte. Door de leefruimte, de eetkamer en de keuken met elkaar te combineren, neem je afscheid van verschillende kamertjes die altijd net te klein zijn. Je zorgt voor één open geheel en kan zo genieten van veel lichtinval en plaats.

Je open keuken kan ook helemaal geïntegreerd worden in de stijl van je interieur. Door bijvoorbeeld je eettafel in hetzelfde materiaal van je keuken te laten maken, zorg je al voor coherentie. Daarnaast is het natuurlijk perfect mogelijk om je interieurstijl door te trekken. Modern, rustiek, landelijk of design? De opties zijn eindeloos. Onze interieurarchitecten gaan graag met je op zoek naar de ideale open keuken voor jou.

Waarom niet kiezen voor een open keuken?

Een open keuken heeft echter niet enkel voordelen. Er zijn ook enkele nadelen.

Zo kan koken voor heel wat lawaai zorgen. De microgolfoven, de dampkap, de vaatwasser,… Al die geluiden kunnen in een open keuken moeilijk weggehouden worden van de andere leefruimtes. Daarom kan het belangrijk zijn om bij het kiezen van een open keuken er goed op te letten dat je inbouwtoestellen stil zijn.

Bij koken horen ook geurtjes die kunnen blijven hangen in de ruimte. Zorg dus zeker voor een goed ventilatiesysteem of een raam dat eenvoudig open kan.

Als laatste is het belangrijk om voor jezelf te bepalen of je graag alleen bent tijdens het koken. Velen zien koken als een vorm van ontspanning. Daarom is er een grote groep mensen die zich liever afzondert tijdens het koken. Val jij in deze categorie? Dan is een open keuken misschien niets voor jou.

Alternatieven

Het hoeft niet altijd het een of het ander te zijn. Kan je niet kiezen tussen een open en een gesloten keuken? Kijk dan naar de mogelijkheden voor een half-open keuken. Het is perfect mogelijk om met een U-vormige keuken de keuken ruimte half-open te maken. Ook kan de keuken gedeeltelijk achter een wand geplaatst worden. Bekijk samen met een van onze keukenadviseurs de opties.

Vraag je gratis inspiratieboek aan

Ben je op zoek naar inspiratie? Dan is ons inspiratieboek met recente realisaties en ideeën iets voor jou!

inspiratieboek

Deze blogberichten vind je misschien ook interessant.

Keukeninrichting: vijf tips voor een handige keukenindeling

Een nieuwe keuken kopen en plaatsen? Een keukeninrichting brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Hoe ziet je toekomstige keukenindeling eruit en wat doe je om je daadwerkelijk thuis te voelen in je keuken? De Keukenbouwer plaatst jaarlijks zo’n 950 keukens en weet daarom als geen ander hoe een keukenproject te doen slagen. Lees onze vijf tips voor een slimme keukeninrichting en ga voor een keukenindeling waar jij blij van wordt!
1. Ga voor een efficiënte keukenindeling
De ideale keukenindeling is van links naar rechts: opbergen, voorraad, spoelen, werken en koken. Toch is de beste keukenopstelling ook afhankelijk van de beschikbare ruimte en je persoonlijke wensen. Een rechte keuken past bijvoorbeeld goed in een kleine woning, terwijl een kookeiland het vooral goed doet in een grotere ruimte. Een L-vormige keuken biedt meer werk- en opbergruimte en kan in combinatie met een kookeiland ook de keukentafel vervangen. Benut daarom de keukenruimte maximaal en laat je adviseren door een keukenspecialist van De Keukenbouwer omtrent je keukenindeling.
2. Selecteer de gewenste keukenstijl
Bij keukeninrichting denk je ook na over de gewenste keukenstijl. Dit bepaalt uiteindelijk de uitstraling van je keuken. Dit geldt bijvoorbeeld voor het keukenblad, maar ook welke kleuren die je kiest. Creëer een thuisgevoel met een landelijke keuken of ga voor een moderne keuken met strakke lijnen. Wil je een keukenindeling die rekening houdt met de toekomst? Ga voor een tijdloze keuken en stem daar je keukeninrichting op af.
3. Slim koken en bakken
In de keuken ben je veel bezig met koken en bakken. Behalve een stevig en passend werkblad vraagt een keukenindeling ook om een goede kookplaat en bakruimte. Kook- en bakspullen heb je graag direct bij de hand, want op die manier hoef je niet kriskras de keuken door op zoek naar kook- en bakbenodigdheden. Daarom plaats je de kook- en bakzone zoveel mogelijk naast de voorbereidingszone.
4. Zorg voor voldoende opbergruimte
De keukeninrichting bepaalt ook hoeveel opbergruimte je creëert. Benut alle ruimte die er is om keukengerei op te bergen. Uittrekbare lades verzekeren je van perfect zicht op de inhoud. Benut ook de ruimte onder de spoelbak door er bijvoorbeeld je voorraad keukenschoonmaakmiddelen op te bergen. Een keukeninrichting met open planken is een slimme manier om meer opbergruimte te creëren. Hout in je keukenindeling zorgt tevens voor een warme uitstraling!
5. Creëer meer licht en ruimte in je keuken
Verlichting is een essentieel aspect bij je keukeninrichting. De keuken wordt de laatste jaren steeds meer een leef- en ontmoetingsplek en daarom kies je niet alleen voor algemene en functionele verlichting. Denk bij je keukenindeling ook na over sfeerverlichting, want op die manier maak je van je keuken een fijne ruimte om te vertoeven!
Advies nodig voor keukeninrichting? De Keukenbouwer staat voor je klaar!
Toe aan een nieuwe keuken en is een steuntje in de rug wenselijk? Een specialist van De Keukenbouwer voorziet je graag van advies op maat als het aankomt op de keukenindeling. Neem je snel contact op om je wensen over keukeninrichting met ons te bespreken?

Ontdek het hier

Alles wat je moet weten over keukenkasten​

Betrek je op korte termijn een nieuwe woning en hoort daar ook een andere keuken bij? Dit betekent dat je op zoek gaat naar een of meerdere keukenkasten. Een keukenkast is er in allerlei uitvoeringen en uiteraard moet het passen in je toekomstige keuken. De Keukenbouwer is expert als het gaat om de keuken en helpt je daarom graag aan een geschikte keukenkast. Graag nemen we je bij de hand om de voordelen van elk type keukenkast toe te lichten.

Ontdek het hier

De keukenkiezer-kwis

Welke keuken
past bij jou?

laptop voor 3d planner