De voor- en nadelen van een open keuken

De open keuken is al even geen trend meer, het is de nieuwe manier van leven. Toch is niet iedereen fan. Ben je zelf niet helemaal zeker of een open keuken iets voor jou is? Geen nood, we sommen de voor- en nadelen voor je op!

Waarom kiezen voor een open keuken?

De keuken is doorheen de jaren meer en meer een onderdeel van de leefruimte geworden. De open keuken als kloppend hart van de woning is voor velen een evidentie. Het is immers ideaal wanneer je graag sociaal contact behoudt tijdens het koken. Zo kan je perfect met gasten keuvelen terwijl je de maaltijd aan het voorbereiden bent. Of je kan de kinderen in de gaten houden én ondertussen hun lunchpakket samenstellen.

Daarnaast geeft een open keuken ook een gevoel van ruimte. Door de leefruimte, de eetkamer en de keuken met elkaar te combineren, neem je afscheid van verschillende kamertjes die altijd net te klein zijn. Je zorgt voor één open geheel en kan zo genieten van veel lichtinval en plaats.

Je open keuken kan ook helemaal geïntegreerd worden in de stijl van je interieur. Door bijvoorbeeld je eettafel in hetzelfde materiaal van je keuken te laten maken, zorg je al voor coherentie. Daarnaast is het natuurlijk perfect mogelijk om je interieurstijl door te trekken. Modern, rustiek, landelijk of design? De opties zijn eindeloos. Onze interieurarchitecten gaan graag met je op zoek naar de ideale open keuken voor jou.

Waarom niet kiezen voor een open keuken?

Een open keuken heeft echter niet enkel voordelen. Er zijn ook enkele nadelen.

Zo kan koken voor heel wat lawaai zorgen. De microgolfoven, de dampkap, de vaatwasser,… Al die geluiden kunnen in een open keuken moeilijk weggehouden worden van de andere leefruimtes. Daarom kan het belangrijk zijn om bij het kiezen van een open keuken er goed op te letten dat je inbouwtoestellen stil zijn.

Bij koken horen ook geurtjes die kunnen blijven hangen in de ruimte. Zorg dus zeker voor een goed ventilatiesysteem of een raam dat eenvoudig open kan.

Als laatste is het belangrijk om voor jezelf te bepalen of je graag alleen bent tijdens het koken. Velen zien koken als een vorm van ontspanning. Daarom is er een grote groep mensen die zich liever afzondert tijdens het koken. Val jij in deze categorie? Dan is een open keuken misschien niets voor jou.

Alternatieven

Het hoeft niet altijd het een of het ander te zijn. Kan je niet kiezen tussen een open en een gesloten keuken? Kijk dan naar de mogelijkheden voor een half-open keuken. Het is perfect mogelijk om met een U-vormige keuken de keuken ruimte half-open te maken. Ook kan de keuken gedeeltelijk achter een wand geplaatst worden. Bekijk samen met een van onze keukenadviseurs de opties.

Vraag je gratis inspiratieboek aan

Ben je op zoek naar inspiratie? Dan is ons inspiratieboek met recente realisaties en ideeën iets voor jou!

inspiratieboek

Deze blogberichten vind je misschien ook interessant.

Barkrukken keuken zijn een regelrechte aanwinst

Is de keuken bij jouw thuis ook een centrale ontmoetingsplek om gezellig te babbelen met familie of vrienden? Kies er dan voor om jouw keuken uit te rusten met barkrukken. Met barkrukken in de keuken kan je gezellig genieten van heerlijke maaltijden en gezellige gesprekken met je gezin of met gasten. Met barkrukken in de keuken komt de gezelligheid bijna vanzelf. Hoe integreer je barkrukken in de keuken? Kun je nog wel wat tips gebruiken? Lees dan snel verder.

Ontdek het hier
Grijze open keuken

Grijze keuken: tijdloos en geschikt voor elke woonstijl

Plannen om de keuken op te knappen of ben je toe aan een volledig nieuwe keuken? Een grijze keuken is enorm in trek bij veel huiseigenaren. De kleur grijs is niet onderhevig aan trends en past bovendien perfect bij verschillende interieurstijlen. Spreekt dit je aan? Kom dan zeker eens langs, want De Keukenbouwer heeft meerdere grijze keukens in de aanbieding. Graag vertellen we je meer over de meerwaarde van grijze keukens en op welke manier je een grijze keuken integreert in je interieur.

Ontdek het hier

Wabi sabi keuken: schoonheid in imperfectie​

Is het tijd om je keuken te vervangen of gewoon op zoek naar een nieuwe unieke keuken? Kies dan voor een Wabi sabi keuken. Dit is een keuken volledig met een zen-interieur. Dankzij deze ongedwongen keukenstijl kom je helemaal tot rust. Er ligt veel schoonheid in imperfectie en Wabi sabi maakt dit zichtbaar. Een Wabi sabi keuken kopen of toe aan inspiratie of praktische tips? De Keukenbouwer vertelt je alles over de Wabi sabi stijl en op welke manier je een Wabi sabi keuken vormgeeft.

Ontdek het hier

De keukenkiezer-kwis

Welke keuken
past bij jou?

laptop voor 3d planner