Ergonomische keukens voor rolstoelgebruikers

Terug naar overzicht
keukens voor mensen met een handicap

Bij het kiezen van een keuken moeten er vaak heel wat beslissingen genomen worden. Welke keukenopstelling zou ideaal zijn? Naar welke keukenstijl ben ik op zoek? Welke toestellen heb ik nodig? Voor mensen in een rolstoel kan de zoektocht naar een keuken nog net dat beetje moeilijker zijn. De vraag is dan niet alleen ‘wat vind ik mooi?’, maar ook ‘wat is het meest praktisch?’. Bij de Keukenbouwer hebben we heel wat ergonomische oplossingen die dit proces makkelijker maken.

Rolstoelvriendelijke keukenopstellingen

De opstelling van je keuken is vaak sterk afhankelijk van de ruimte die je beschikbaar hebt. Een kookeiland is bijvoorbeeld ideaal voor een grote keukenruimte terwijl een rechte keukenopstelling dan weer plaatsbesparend is. Mensen in een rolstoel raden we graag een L- of U- vormige keuken aan. Deze opstellingen maken het namelijk mogelijk om potten over het werkblad te verschuiven én beperken het aantal manoeuvres dat met een rolstoel moeten gemaakt worden.

Keukentoestellen bereikbaar vanuit je rolstoel

Bereikbaarheid is natuurlijk een zeer belangrijke factor wanneer je je keuken al zittend wil gebruiken. Daarom letten we er bij de Keukenbouwer op dat alle toestellen op de correcte hoogte geplaatst worden. We zetten de koelkast en de vaatwasser op een sokkel, zodat ze vanuit een rolstoel binnen handbereik zijn.We zorgen ook voor een ondiepe spoelbak, opnieuw in functie van bereikbaarheid, en werken met een inductiekookplaat om het risico op verbranden te minimaliseren.

Keukens voor mensen met een handicap in een rolstoel

Handige keukenoplossingen

Dan zijn er nog de kleine oplossingen die vanuit een rolstoel koken in je nieuwe keuken makkelijk zullen maken. Kies voor ladesystemen in plaats van legplanken en werk met handige hoekoplossingen die je naar je toe kan trekken. Ook stopcontacten en USB poorten kunnen in het werkblad geplaatst worden zodat je in een handomdraai je toestellen kan aansluiten.

Naast de voor de hand liggende aanpassingen, beschikken we over heel wat unieke mogelijkheden om rolstoelgebruikers het leven in de keuken makkelijker te maken. Met een uitschuifbaar werkblad heb je al je kookmateriaal binnen handbereik. Een verstelbaar werkblad is dan weer ideaal voor wie een keuken zowel zittend als staand wil kunnen gebruiken. En een kastlift kan er voor zorgen dat ook hangkasten eenvoudiger te bereiken zijn.

Een keuken volledig op jouw maat

Zo hebben we tal van tips die kunnen helpen om je nieuwe keuken volledig rolstoelvriendelijk te maken, maar we begrijpen natuurlijk ook dat iedere situatie anders is. Daarom werken we graag een keukenplan uit volledig op jouw maat. Zo ben je zeker dat je nieuwe keuken volledig zal passen bij jouw voorkeuren, levensstijl én smaak.

Deel deze pagina

Tips en inspiratie

Ontdek onze virusvrije keukens

Ontdek onze virusvrije keukens.

Verkopers schenken commissie aan rampenfonds voor overstromingen

Verkopers schenken commissie aan rampenfonds voor overstromingen