Koop een kleine keuken bij de Keukenbouwer

Tijd voor een nieuwe keuken? Denk dan goed na wat je wilt doen met je nieuwe keuken. Een keuken is heel belangrijk in je woning, het geeft jouw woning net dat tikkeltje extra. Tegenwoordig spenderen we veel tijd van ons dagelijks leven in de keuken én daarom moet de keuken praktisch zijn. Naast de praktische kant, speelt het esthetische uiteraard ook een rol. Een keuken kan je interieur namelijk een boost geven. Heb je weinig plaats voor een keuken? Kies dan voor een kleine keuken met eiland of zonder. Een kleine keuken zorgt voor enkele uitdagingen, maar uiteraard kan je een kleine keuken ook helemaal naar je hand zetten, zodat deze perfect bij jou past.

Wat is een kleine keuken precies?

Voor we je tips geven over hoe je een kleine keuken moet inrichten, definiëren we even wat een kleine keuken juist is. Een kleine keuken komt steeds vaker voor omdat er steeds meer mensen zijn, waardoor we kleinere woningen of appartementen krijgen. Het is daarom belangrijk om een kleine keuken zo praktisch mogelijk in te richten en de hele ruimte juist in te kleden. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden en als je wilt kan je zelf voor een kleine keuken met eiland kiezen.

Een echte definitie plakken op een kleine keuken is moeilijk, iedereen heeft een ander beeld van een kleine keuken. Wat voor de ene een kleine keuken is, is dat niet voor iemand anders.

Het voordeel van een kleine keuken

Vaak veronderstellen mensen dat een kleine keuken alleen nadelen heeft. Maar niets is minder waar, een kleine keuken heeft ook verschillende voordelen. Graag lijsten wij ze voor jou op:

 

  • Functioneel

Een kleine keuken met eiland of zonder is in de eerste plaats functioneel. In een kleine keuken heb je minder ruimte, dus alles is binnen handbereik. Zo kan je tijdens het maken van je ontbijt sneller aan je koffie, in je potten & pannen roeren tijdens het koken, etc. In een kleine keuken hou je ook makkelijker het overzicht, je ziet meteen waar alles staat.

 

  • Een kleine keuken met eiland is goedkoper

Heb je een beperkt budget voor een nieuwe keuken? Dan zijn kleine keukens perfect. Ze zijn gemiddeld gezien goedkoper dan een grote keuken. Je bespaart op arbeidskosten & je hebt minder grote toestellen en keukenblad nodig om jouw kleine keuken te vullen.

 

  • Een kleine keuken zorgt voor gezelligheid

Doordat we veel tijd spenderen met familie of gasten in de keuken, moet het ook een gezellige ruimte zijn. Een kleine keuken zorgt voor een knusse vibe, waardoor deze gezelliger lijken.

Een kleine keuken met eiland is uitdagend

In een kleine keuken is het moeilijker om een keukeneiland te integreren. Toch is het mogelijk om een kleine keuken met eiland te creëren. Er zijn enkele uitdagingen waar je rekening moet houden als je toch voor een kleine keuken met eiland kiest.


  • Minder bewegingsruimte

Een groot nadeel is dat de beperkte bewegingsruimte nog kleiner wordt. Dit is echter wel afhankelijk van enkele factoren, maar hier zijn steeds oplossingen voor. Als je jouw keuken praktisch indeelt, kan je juist extra bewegingsruimte creëren. Een van onze keukenexperts bekijkt graag met jou de mogelijkheden voor jouw kleine keuken. Veel mensen denken doordat de bewegingsruimte beperkter is dat je niet voor een kleine keuken met eiland kunt gaan, toch helpen wij graag een oplossing te zoeken.


  • Niet alle apparatuur zal in je kleine keuken met eiland passen

Tegenwoordig worden keukens voorzien van geavanceerde toestellen. Denk hierbij aan een ingebouwde vaatwasser, frigo of oven. Zoals je je waarschijnlijk zelf al kunt inbeelden, is er in een kleine keuken minder ruimte voor alle apparatuur. Toch hoeft dit geen probleem, je hebt niet alle apparatuur nodig. Niet alle toestellen zijn essentieel. Misschien heb je ergens anders wel ruimte voor bijvoorbeeld een grote alleenstaande koelkast en/of vriezer? Dan moet je dit niet noodzakelijk mee in de keuken plaatsen. Denk dus zeker goed na welke toestellen voor jou essentieel zijn in je keuken en beslis op basis daarvan welke toestellen je wilt in je kleine keuken met eiland.

 

Enkele aandachtspunten voor de aankoop van een kleine keuken

Een keuken is een flinke investering waar wel wat budget mee gepaard gaat. Daarom is het belangrijk om goed na te denken wat je wilt en nodig hebt. Neem dus nooit een impulsieve beslissing als je voor een keuken kiest. In de eerste plaats is het belangrijk om na te denken welke materialen je wilt, er bestaan verschillende soorten keukenbladen. Bekijk steeds de voordelen & nadelen van de verschillende soorten.

Als je aan het zoeken bent naar een keuken, kan je best eerst al je wensen en behoeftes opschrijven. Op basis van die info kan je vervolgens gaan kiezen. Denk zeker goed na welk materiaal je wilt, hoeveel opbergruimte je nodig hebt, hoe je de kleine keuken wilt indelen & welke toestellen essentieel zijn voor jou. Lukt het je niet om dit alleen te doen? Kom dan zeker eens langs in één van onze toonzalen en wij helpen je graag op weg naar je droomkeuken.

Via onze website kun je vrijblijvend een afspraak maken of contact opnemen met een van onze keukenexperts. 

Ontdek onze 5 tips voor jou kleine keuken: TIP 1: Kies de juiste kleur

Het is geen fabeltje dat een licht kleurenpallet een ruimte groter kan doen lijken. Door te kiezen voor lichte tinten zoals wit, beige of crème breng je meer licht in een ruimte. Hoe meer licht, hoe groter de ruimte zal lijken.

Daarnaast zorgen bleke kleuren ook voor visuele rust. Hierdoor zullen de mooie details van je keuken beter tot hun recht komen. Wil je een meer karaktervolle look? Combineer lichte tinten dan met enkele contrasterende elementen zoals opvallende handvaten of een gespikkeld werkblad.

Je kan natuurlijk ook aan de slag met accessoires! Enkele planten of een pottenrek met een industriële feel kunnen in een kleine keuken voor een grote impact zorgen.

Tip 2: kies voor compacte toestellen met meerdere functies

Keukentoestellen hoeven niet altijd veel plek in te nemen. In een kleine keuken zal een Amerikaanse koelkast niet altijd even handig zijn, maar gelukkig zijn er ook kleinere opties beschikbaar!

Daarnaast is het ook mogelijk om toestellen met meerdere functies te kiezen. Met een combi-stoomoven heb je een stoomoven en oven in één. Een combi-microgolfoven biedt je dan, zoals de naam doet vermoeden, een oven en microgolfoven.

Bepaal voor jezelf welke toestellen jij het belangrijkst vindt en ga samen met ons op zoek naar de meest praktische optie.

Tip 3: ga voor een open keuken

Voor een kleine keuken kan een open keuken de ideale oplossing zijn. Breek de ruimte open en verbind ze met de leefruimte. Zo creëer je één ruimer geheel én meer lichtinval, wat opnieuw het ruimtelijk gevoel zal bevorderen.

Heb je toch graag een duidelijk onderscheid tussen keuken en living? Geen probleem, door te werken met een bar, eiland of U-vormige opstelling zorg je voor een visuele afbakening.

Tip 4: be creative!

Ga slim om met de ruimte die je hebt. Kies voor een van onze handige hoekoplossingen, zodat ook het materiaal in je hoekkasten makkelijk bereikbaar is. Maak gebruik van apothekerskasten en flessenrekken om ook smalle ruimtes praktisch in te delen. Zorg voor legplanken om je kookboeken op te plaatsen. In een kleine keuken maken dit soort oplossingen een groot verschil!

Als je slechts ruimte hebt voor een kleine keuken kies je ook best voor een keuken op maat. Op die manier kan elk hoekje en kantje goed benut worden.

Tip 5: stay organized!

Het is een tip voor iedereen, maar zeker voor mensen met een kleine keuken: hou je keuken zo netjes mogelijk. Ga elke twee maanden even door al je keukenspullen en gooi weg wat overbodig is geworden. De overige spulletjes leg je dan weer netjes op hun plaats. Je zal versteld staan van het resultaat!

Ontdek alle mogelijkheden voor een kleine keuken bij De Keukenbouwer.

Vraag een gratis inspiratieboek aan

Ben je op zoek naar inspiratie voor je kleine keuken? Dan is ons inspiratieboek met recente realisaties en ideeën iets voor jou!

inspiratieboek

Deze blogberichten vind je misschien ook interessant.

Keukeninrichting: vijf tips voor een handige keukenindeling

Een nieuwe keuken kopen en plaatsen? Een keukeninrichting brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Hoe ziet je toekomstige keukenindeling eruit en wat doe je om je daadwerkelijk thuis te voelen in je keuken? De Keukenbouwer plaatst jaarlijks zo’n 950 keukens en weet daarom als geen ander hoe een keukenproject te doen slagen. Lees onze vijf tips voor een slimme keukeninrichting en ga voor een keukenindeling waar jij blij van wordt!
1. Ga voor een efficiënte keukenindeling
De ideale keukenindeling is van links naar rechts: opbergen, voorraad, spoelen, werken en koken. Toch is de beste keukenopstelling ook afhankelijk van de beschikbare ruimte en je persoonlijke wensen. Een rechte keuken past bijvoorbeeld goed in een kleine woning, terwijl een kookeiland het vooral goed doet in een grotere ruimte. Een L-vormige keuken biedt meer werk- en opbergruimte en kan in combinatie met een kookeiland ook de keukentafel vervangen. Benut daarom de keukenruimte maximaal en laat je adviseren door een keukenspecialist van De Keukenbouwer omtrent je keukenindeling.
2. Selecteer de gewenste keukenstijl
Bij keukeninrichting denk je ook na over de gewenste keukenstijl. Dit bepaalt uiteindelijk de uitstraling van je keuken. Dit geldt bijvoorbeeld voor het keukenblad, maar ook welke kleuren die je kiest. Creëer een thuisgevoel met een landelijke keuken of ga voor een moderne keuken met strakke lijnen. Wil je een keukenindeling die rekening houdt met de toekomst? Ga voor een tijdloze keuken en stem daar je keukeninrichting op af.
3. Slim koken en bakken
In de keuken ben je veel bezig met koken en bakken. Behalve een stevig en passend werkblad vraagt een keukenindeling ook om een goede kookplaat en bakruimte. Kook- en bakspullen heb je graag direct bij de hand, want op die manier hoef je niet kriskras de keuken door op zoek naar kook- en bakbenodigdheden. Daarom plaats je de kook- en bakzone zoveel mogelijk naast de voorbereidingszone.
4. Zorg voor voldoende opbergruimte
De keukeninrichting bepaalt ook hoeveel opbergruimte je creëert. Benut alle ruimte die er is om keukengerei op te bergen. Uittrekbare lades verzekeren je van perfect zicht op de inhoud. Benut ook de ruimte onder de spoelbak door er bijvoorbeeld je voorraad keukenschoonmaakmiddelen op te bergen. Een keukeninrichting met open planken is een slimme manier om meer opbergruimte te creëren. Hout in je keukenindeling zorgt tevens voor een warme uitstraling!
5. Creëer meer licht en ruimte in je keuken
Verlichting is een essentieel aspect bij je keukeninrichting. De keuken wordt de laatste jaren steeds meer een leef- en ontmoetingsplek en daarom kies je niet alleen voor algemene en functionele verlichting. Denk bij je keukenindeling ook na over sfeerverlichting, want op die manier maak je van je keuken een fijne ruimte om te vertoeven!
Advies nodig voor keukeninrichting? De Keukenbouwer staat voor je klaar!
Toe aan een nieuwe keuken en is een steuntje in de rug wenselijk? Een specialist van De Keukenbouwer voorziet je graag van advies op maat als het aankomt op de keukenindeling. Neem je snel contact op om je wensen over keukeninrichting met ons te bespreken?

Ontdek het hier

Alles wat je moet weten over keukenkasten​

Betrek je op korte termijn een nieuwe woning en hoort daar ook een andere keuken bij? Dit betekent dat je op zoek gaat naar een of meerdere keukenkasten. Een keukenkast is er in allerlei uitvoeringen en uiteraard moet het passen in je toekomstige keuken. De Keukenbouwer is expert als het gaat om de keuken en helpt je daarom graag aan een geschikte keukenkast. Graag nemen we je bij de hand om de voordelen van elk type keukenkast toe te lichten.

Ontdek het hier

De keukenkiezer-kwis

Welke keuken
past bij jou?

laptop voor 3d planner