Energiebesparende keukentips

Energie besparen is goed voor het milieu en voor de portemonnee. Ben je niet bereidt om meteen grote veranderingen teweeg te brengen in je keuken, dan kan je ook kleine aanpassingen maken in je dagelijkse keukenritueel.

De juiste energiezuinige apparatuur uitkiezen.

Neem een kijkje naar het energielabel van je elektronische keukentoestellen en kijk hoe energiezuinig die zijn, dragen je toestellen allemaal het A-label? Dan zijn die al vrij energiezuinig. Doen ze het minder goed op de schaal en dragen ze bijvoorbeeld een B-label, dan moet je er misschien eens over nadenken om dat toestel te vervangen door een meer energiezuinige variant.

Maar er zijn nog meer keuzes die beïnvloeden hoe energiezuinig jouw keuken is. Bijvoorbeeld de keuze tussen koken op gas of op een inductievuur. Een inductievuur is energie-efficiënter omdat het geen warmte moet genereren, maar elektromagnetische straling.

Of hoe groot je oven is. Ben je maar alleen, dan heb je waarschijnlijk geen nood aan een grote oven. Het kost veel meer energie om een grote oven op te warmen, dus dit is een prima kans om wat te besparen. Het zelfde principe geldt voor je pannen, een grote pan opwarmen vraagt veel meer energie om op te wamen dan een kleine. Dus denk twee keer na voordat je die grote wokpan uit de kast haalt om een visje te bakken.

De plaatsing van je toestellen.

Een andere factor die ook invloed heeft op de hoeveelheid elektriciteit die jouw keuken opslorpt is de plaatsing van je toestellen. Je plaatst dus beter geen toestellen die moeten koelen, lees je koelkast of diepvriezer, naast toestellen die net heel warm moeten worden, lees je oven of kookvuur. Als je deze toestellen dicht bij elkaar zet, zorg je er enkel voor dat die harder moeten werken om op temperatuur te komen en dus meer energie moeten verbruiken.

Als je kan plaats je je ook koelkast beter niet in direct zonlicht want ook dit zal het moeilijker maken voor je koelkast om op temperatuur te blijven. 

Zelf de ecologische voetafdruk verlagen.

Daarnaast zijn er ook nog de alledaagse handelingen die wij kunnen aanpassen om onze ecologische voetafdruk te verlagen.Kijk bijvoorbeeld eens naar je aanrecht, heb jij daar ook een keukenrobot staan? En een broodrooster? En een koffiezet? En een waterkoker? Misschien zelfs nog een kruimeldief ook? Blijven die dan ook de hele dag in het stopcontact zitten ook al gebruik je ze niet? Dit zorgt voor een hele hoop sluipverbruik. Trek je toestellen uit het stopcontact van zodra je ze niet meer nodig hebt. Misschien kan je zelfs enkele toestellen vervangen… de waterkoker door een Quooker kraan en de keukenrobot kan misschien vervangen worden door pure spierkracht?

Verder laat je toestellen die op temperatuur moeten komen beter zoveel mogelijk met rust. Sluit dus zo snel mogelijk de deur van je koelkast en houd de deur van je oven ook zoveel mogelijk gesloten. Versla de drang om te gluren naar dat gebakje dat je in de oven hebt staan, dat is beter voor het energieverbruik van je oven en ook voor je gebak.

 

Vraag je gratis inspiratieboek aan

Ben je op zoek naar inspiratie? Dan is ons inspiratieboek met recente realisaties en ideeën iets voor jou!

inspiratieboek

Deze blogberichten vind je misschien ook interessant.

Familie Demeersemen uit Moerkerke

Een houten werkblad van de Keukenbouwer

Is de keuken bij jouw thuis ook een centrale ontmoetingsplek om gezellig te babbelen met familie of vrienden? Kies er dan voor om jouw keuken uit te rusten met barkrukken. Met barkrukken in de keuken kan je gezellig genieten van heerlijke maaltijden en gezellige gesprekken met je gezin of met gasten. Met barkrukken in de keuken komt de gezelligheid bijna vanzelf. Hoe integreer je barkrukken in de keuken? Kun je nog wel wat tips gebruiken? Lees dan snel verder.

Ontdek het hier

De keukenkiezer-kwis

Welke keuken
past bij jou?

laptop voor 3d planner