Energiebesparende keukentips

Terug naar overzicht
Energie besparen is goed voor het milieu en voor de portemonnee. Ben je niet bereidt om meteen grote veranderingen teweeg te brengen in je keuken, dan kan je ook kleine aanpassingen maken in je dagelijkse keukenritueel.
Het begint natuurlijk allemaal bij het uitkiezen van de juiste apparatuur.

Neem een kijkje naar het energielabel van je elektronische toestellen en kijk hoe energiezuinig die zijn, dragen je toestellen allemaal het A-label? Dan zijn die al vrij energiezuinig. Doen ze het minder goed op de schaal en dragen ze bijvoorbeeld een B-label, dan moet je er misschien eens over nadenken om dat toestel te vervangen door een meer energiezuinige variant.

Maar er zijn nog meer keuzes die beïnvloeden hoe energiezuinig jouw keuken is. Bijvoorbeeld de keuze tussen koken op gas of op een inductievuur. Een inductievuur is energie-efficiënter omdat het geen warmte moet genereren, maar elektromagnetische straling.

Of hoe groot je oven is. Ben je maar alleen, dan heb je waarschijnlijk geen nood aan een grote oven. Het kost veel meer energie om een grote oven op te warmen, dus dit is een prima kans om wat te besparen. Het zelfde principe geldt voor je pannen, een grote pan opwarmen vraagt veel meer energie om op te wamen dan een kleine. Dus denk twee keer na voordat je die grote wokpan uit de kast haalt om een visje te bakken.

Een andere factor die ook invloed heeft op de hoeveelheid elektriciteit die jouw keuken opslorpt is de plaatsing van je toestellen.

Je plaatst dus beter geen toestellen die moeten koelen, lees je koelkast of diepvriezer, naast toestellen die net heel warm moeten worden, lees je oven of kookvuur. Als je deze toestellen dicht bij elkaar zet, zorg je er enkel voor dat die harder moeten werken om op temperatuur te komen en dus meer energie moeten verbruiken.

Als je kan plaats je je ook koelkast beter niet in direct zonlicht want ook dit zal het moeilijker maken voor je koelkast om op temperatuur te blijven.

Daarnaast zijn er ook nog de alledaagse handelingen die wij kunnen aanpassen om onze ecologische voetafdruk te verlagen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar je aanrecht, heb jij daar ook een keukenrobot staan? En een broodrooster? En een koffiezet? En een waterkoker? Misschien zelfs nog een kruimeldief ook? Blijven die dan ook de hele dag in het stopcontact zitten ook al gebruik je ze niet? Dit zorgt voor een hele hoop sluipverbruik. Trek je toestellen uit het stopcontact van zodra je ze niet meer nodig hebt. Misschien kan je zelfs enkele toestellen vervangen… de waterkoker door een Quooker kraan en de keukenrobot kan misschien vervangen worden door pure spierkracht?

Verder laat je toestellen die op temperatuur moeten komen beter zoveel mogelijk met rust. Sluit dus zo snel mogelijk de deur van je koelkast en houd de deur van je oven ook zoveel mogelijk gesloten. Versla de drang om te gluren naar dat gebakje dat je in de oven hebt staan, dat is beter voor het energieverbruik van je oven en ook voor je gebak.

Deel deze pagina

Tips en inspiratie

Ontdek onze virusvrije keukens

Ontdek onze virusvrije keukens.

Verkopers schenken commissie aan rampenfonds voor overstromingen

Verkopers schenken commissie aan rampenfonds voor overstromingen