Energiebesparende keukentips

Energie besparen is goed voor het milieu en voor de portemonnee. Ben je niet bereidt om meteen grote veranderingen teweeg te brengen in je keuken, dan kan je ook kleine aanpassingen maken in je dagelijkse keukenritueel.

De juiste energiezuinige apparatuur uitkiezen.

Neem een kijkje naar het energielabel van je elektronische keukentoestellen en kijk hoe energiezuinig die zijn, dragen je toestellen allemaal het A-label? Dan zijn die al vrij energiezuinig. Doen ze het minder goed op de schaal en dragen ze bijvoorbeeld een B-label, dan moet je er misschien eens over nadenken om dat toestel te vervangen door een meer energiezuinige variant.

Maar er zijn nog meer keuzes die beïnvloeden hoe energiezuinig jouw keuken is. Bijvoorbeeld de keuze tussen koken op gas of op een inductievuur. Een inductievuur is energie-efficiënter omdat het geen warmte moet genereren, maar elektromagnetische straling.

Of hoe groot je oven is. Ben je maar alleen, dan heb je waarschijnlijk geen nood aan een grote oven. Het kost veel meer energie om een grote oven op te warmen, dus dit is een prima kans om wat te besparen. Het zelfde principe geldt voor je pannen, een grote pan opwarmen vraagt veel meer energie om op te wamen dan een kleine. Dus denk twee keer na voordat je die grote wokpan uit de kast haalt om een visje te bakken.

De plaatsing van je toestellen.

Een andere factor die ook invloed heeft op de hoeveelheid elektriciteit die jouw keuken opslorpt is de plaatsing van je toestellen. Je plaatst dus beter geen toestellen die moeten koelen, lees je koelkast of diepvriezer, naast toestellen die net heel warm moeten worden, lees je oven of kookvuur. Als je deze toestellen dicht bij elkaar zet, zorg je er enkel voor dat die harder moeten werken om op temperatuur te komen en dus meer energie moeten verbruiken.

Als je kan plaats je je ook koelkast beter niet in direct zonlicht want ook dit zal het moeilijker maken voor je koelkast om op temperatuur te blijven. 

Zelf de ecologische voetafdruk verlagen.

Daarnaast zijn er ook nog de alledaagse handelingen die wij kunnen aanpassen om onze ecologische voetafdruk te verlagen.Kijk bijvoorbeeld eens naar je aanrecht, heb jij daar ook een keukenrobot staan? En een broodrooster? En een koffiezet? En een waterkoker? Misschien zelfs nog een kruimeldief ook? Blijven die dan ook de hele dag in het stopcontact zitten ook al gebruik je ze niet? Dit zorgt voor een hele hoop sluipverbruik. Trek je toestellen uit het stopcontact van zodra je ze niet meer nodig hebt. Misschien kan je zelfs enkele toestellen vervangen… de waterkoker door een Quooker kraan en de keukenrobot kan misschien vervangen worden door pure spierkracht?

Verder laat je toestellen die op temperatuur moeten komen beter zoveel mogelijk met rust. Sluit dus zo snel mogelijk de deur van je koelkast en houd de deur van je oven ook zoveel mogelijk gesloten. Versla de drang om te gluren naar dat gebakje dat je in de oven hebt staan, dat is beter voor het energieverbruik van je oven en ook voor je gebak.

 

Vraag je gratis inspiratieboek aan

Ben je op zoek naar inspiratie? Dan is ons inspiratieboek met recente realisaties en ideeën iets voor jou!

inspiratieboek

Deze blogberichten vind je misschien ook interessant.

Keukeninrichting: vijf tips voor een handige keukenindeling

Een nieuwe keuken kopen en plaatsen? Een keukeninrichting brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Hoe ziet je toekomstige keukenindeling eruit en wat doe je om je daadwerkelijk thuis te voelen in je keuken? De Keukenbouwer plaatst jaarlijks zo’n 950 keukens en weet daarom als geen ander hoe een keukenproject te doen slagen. Lees onze vijf tips voor een slimme keukeninrichting en ga voor een keukenindeling waar jij blij van wordt!
1. Ga voor een efficiënte keukenindeling
De ideale keukenindeling is van links naar rechts: opbergen, voorraad, spoelen, werken en koken. Toch is de beste keukenopstelling ook afhankelijk van de beschikbare ruimte en je persoonlijke wensen. Een rechte keuken past bijvoorbeeld goed in een kleine woning, terwijl een kookeiland het vooral goed doet in een grotere ruimte. Een L-vormige keuken biedt meer werk- en opbergruimte en kan in combinatie met een kookeiland ook de keukentafel vervangen. Benut daarom de keukenruimte maximaal en laat je adviseren door een keukenspecialist van De Keukenbouwer omtrent je keukenindeling.
2. Selecteer de gewenste keukenstijl
Bij keukeninrichting denk je ook na over de gewenste keukenstijl. Dit bepaalt uiteindelijk de uitstraling van je keuken. Dit geldt bijvoorbeeld voor het keukenblad, maar ook welke kleuren die je kiest. Creëer een thuisgevoel met een landelijke keuken of ga voor een moderne keuken met strakke lijnen. Wil je een keukenindeling die rekening houdt met de toekomst? Ga voor een tijdloze keuken en stem daar je keukeninrichting op af.
3. Slim koken en bakken
In de keuken ben je veel bezig met koken en bakken. Behalve een stevig en passend werkblad vraagt een keukenindeling ook om een goede kookplaat en bakruimte. Kook- en bakspullen heb je graag direct bij de hand, want op die manier hoef je niet kriskras de keuken door op zoek naar kook- en bakbenodigdheden. Daarom plaats je de kook- en bakzone zoveel mogelijk naast de voorbereidingszone.
4. Zorg voor voldoende opbergruimte
De keukeninrichting bepaalt ook hoeveel opbergruimte je creëert. Benut alle ruimte die er is om keukengerei op te bergen. Uittrekbare lades verzekeren je van perfect zicht op de inhoud. Benut ook de ruimte onder de spoelbak door er bijvoorbeeld je voorraad keukenschoonmaakmiddelen op te bergen. Een keukeninrichting met open planken is een slimme manier om meer opbergruimte te creëren. Hout in je keukenindeling zorgt tevens voor een warme uitstraling!
5. Creëer meer licht en ruimte in je keuken
Verlichting is een essentieel aspect bij je keukeninrichting. De keuken wordt de laatste jaren steeds meer een leef- en ontmoetingsplek en daarom kies je niet alleen voor algemene en functionele verlichting. Denk bij je keukenindeling ook na over sfeerverlichting, want op die manier maak je van je keuken een fijne ruimte om te vertoeven!
Advies nodig voor keukeninrichting? De Keukenbouwer staat voor je klaar!
Toe aan een nieuwe keuken en is een steuntje in de rug wenselijk? Een specialist van De Keukenbouwer voorziet je graag van advies op maat als het aankomt op de keukenindeling. Neem je snel contact op om je wensen over keukeninrichting met ons te bespreken?

Ontdek het hier

Alles wat je moet weten over keukenkasten​

Betrek je op korte termijn een nieuwe woning en hoort daar ook een andere keuken bij? Dit betekent dat je op zoek gaat naar een of meerdere keukenkasten. Een keukenkast is er in allerlei uitvoeringen en uiteraard moet het passen in je toekomstige keuken. De Keukenbouwer is expert als het gaat om de keuken en helpt je daarom graag aan een geschikte keukenkast. Graag nemen we je bij de hand om de voordelen van elk type keukenkast toe te lichten.

Ontdek het hier

De keukenkiezer-kwis

Welke keuken
past bij jou?

laptop voor 3d planner