Veelgestelde vragen over keukenwerkbladen

We krijgen regelmatig vragen over keukenwerkbladen en hieronder beantwoorden we graag enkele van de meest prangende:

  1. Welke keukenbladen zijn het meest hittebestendig?
  2. Welke keukenwerkbladen zijn het meest snijvast en krasbestendig?
  3. Welke keukenwerkbladen zijn het meest bestand tegen vetvlekken en vette vingers?
  4. Welke keukenwerkbladen zijn het meest bestand tegen zuren zoals azijn, citroensap of tomatenpuree?

Welke keukenwerkbladen zijn het meest hittebestendig?

Wie een mooie keuken heeft, wil deze natuurlijk niet alleen bewonderen maar er ook in leven en koken. Hierbij horen vanzelfsprekend hete kookpotten, pannen en ovenschotels. In je keuze voor een werkblad speelt niet enkel het esthetische een rol, ook de hittebestendigheid is vanzelfsprekend belangrijk. 

Ben jij een echte kookliefhebber en wil je zorgeloos kookplezier beleven? Dan kies je waarschijnlijk beter voor een keukenwerkblad waarvan de hittebestendigheid heel hoog is. Hierbij zijn de volgende materialen het best voor jou:

Altijd hittebestendig

Altijd hittebestendig

Altijd hittebestendig

Altijd hittebestendig

Matig hittebestendig (tot 450°C)

Niet hittebestendig (Verkleuring vanaf 180°C)

Niet hittebestendig

Niet hittebestendig

Niet hittebestendig

Niet hittebestendig

 

Conclusie: voor de meest hittebestendige aanrechtbladen moet je kiezen voor graniet, dekton, inox of beton. Composiet is ook heel hittebestendig maar is gevoelig voor verkleuringen. Keramiek is ook extreem hittebestendig tot 450 graden Celcius. Werkbladen in volkern en laminaat kunnen temperaturen tot 180°Celcius verdragen. Vind je hittebestendigheid erg belangrijk, kies dan niet voor hout of glas, want deze twee materialen zijn heel gevoelig aan (te) hoge temperaturen.

Welke keukenwerkbladen zijn het meest snijvast en krasbestendig?

Snijvastheid

In elke keuken horen natuurlijk ook messen of een messenset. Wie graag kookt, zal ook een plek moeten hebben om groenten, vlees of andere ingrediënten te versnijden. 

Natuurlijk bestaan hier onderleggers voor in hout of bamboe om de ondergrond niet te beschadigen. Maar wie echt op zeker wilt spelen, kiest best voor een keukenwerkblad dat snijvast is. Automatisch denken de meesten dan direct aan natuursteen. Maar zijn dit wel de enige materialen die snijvast en krasbestendig zijn? 

Graniet

Dekton

Inox

Beton

Keramiek

Composiet

Volkern

Laminaat

Hout

Glas

Wel snij- en krasvast bij normaal gebruik

Wel snij- en krasvast bij normaal gebruik

Niet snij- en krasvast (kleine krasjes ontstaan sowieso)

Niet snijvast, heeft een krasgevoelige coating

Wel snij- en krasvast bij normaal gebruik

Wel snij- en krasvast bij normaal gebruik

Relatief snij- en krasvast. 

Relatief snij- en krasvast bij normaal gebruik

Niet snij- en krasvast

Wel snij- en krasvast bij normaal gebruik

Samengevat: als je krasbestendige en snijvaste werkbladen belangrijk vindt, kies je best voor graniet, dekton, composiet, keramiek of glas.

Welke keukenwerkbladen zijn het meest bestand tegen vetvlekken en vette vingers?

Reinigen keuken

Een keuken waarin nooit vetten voorkomen, bestaat eigenlijk niet. Tijdens het bakken van vlees kunnen altijd vetspetters in het rond vliegen of bij het uithalen van een ovenschotel kan eens wat gemorst worden. In een keuken wordt immers geleefd!

Als je er zeker van wilt zijn dat vetten geen invloed zullen hebben op de look van je keuken, kies dan best voor een keukenwerkblad dat bestand is tegen vetvlekken. We bekijken alle types aanrechtbladen en hun vet bestendigheid.

Niet tot matig vetbestendig (Onbehandeld of gepolijst)

Heel vetbestendig, gemakkelijk te reinigen

Heel vetbestendig, gemakkelijk te reinigen bij normaal gebruik

Zonder coatinglaag niet vetbestendig

Heel vetbestendig, gemakkelijk te reinigen bij normaal gebruik

Grotendeels vetbestendig (maar laat vlekken niet opdrogen)

Heel vetbestendig, gemakkelijk te reinigen bij normaal gebruik

Heel vetbestendig, gemakkelijk te reinigen bij normaal gebruik

Niet vetbestendig

Heel vetbestendig en gemakkelijk schoon te maken

Samengevat: de meest zuurwerende werkbladen zijn zonder twijfel volkern, inox, dekton, keramiek en glas.

Welke keukenwerkbladen zijn het meest bestand tegen zuren zoals azijn, citroensap, tomatenpuree of wijn?

Rode wijn op werkblad

Iedereen morst wel een keer iets in de keuken. Zeker tomaten(sap), wijn of citroensap worden in de keuken vaak gebruikt en kunnen dus gemorst worden. Ook azijn is een veelvoorkomend keukeningrediënt en poetsmiddel dat bijna iedereen wel in huis heeft.

Deze ingrediënten bevatten zuren die het keukenwerkblad kunnen aantasten. Het is belangrijk dat je hier vooraf bewust van bent om teleurstellingen te voorkomen.

Niet bestand tegen zure keukeningrediënten

Goed bestand tegen zure keukeningrediënten

Goed bestand tegen zure keukeningrediënten

Niet bestand tegen zure keukeningrediënten

Goed bestand tegen zure keukeningrediënten

Goed bestand tegen zure keukeningrediënten

Overwegend goed bestand tegen zure keukeningrediënten

Niet bestand tegen zure keukeningrediënten

Goed bestand tegen zure keukeningrediënten

Samengevat: wil je een aanrechtblad dat resistent is tegen keukenzuren, kies dan voor inox, dekton, keramiek, glas of volkern als materiaal.

Kies je ideale keukenwerkblad

Wil je een nieuwe keuken kopen en twijfel je over welke materialen het meest geschikt zijn voor jouw behoeften? Dan verwelkomt één van onze keukenadviseurs je graag in één van onze ruime toonzalen. Je kan online direct een afspraak maken om tijd te winnen of natuurlijk ook gewoon langskomen, ook op zondag.

Vraag je gratis inspiratieboek aan

Ben je op zoek naar inspiratie? Dan is ons inspiratieboek met recente realisaties en ideeën iets voor jou!

inspiratieboek

Deze blogberichten vind je misschien ook interessant.

Keukens keukeneiland

Kookeiland aankleden

Het kookeiland heeft zich ontwikkeld van een luxe extra naar het centrum van een heleboel moderne keukens. Dit centrale meubel is fijn als werkplek voor het bereiden van gerechten én het sociale middelpunt waar familie en vrienden samenkomen. Ontdek hoe jij jouw kookeiland tot iets uniek kan omtoveren.

Ontdek het hier
Familie Van Den Plas uit Herselt

De buitenkant van keukenkastjes schoonmaken: zo moet het

Regelmatig en materiaalgericht schoonmaken verlengt de levensduur van je keukenkastjes en behoudt hun showroomglans. Gebruik milde middelen en microvezeldoeken, vermijd overmatig water, agressieve ontvetters en schuursponsjes om krassen, verkleuring en zwelling te voorkomen. Maak van deze onderhoudsroutine een gewoonte en je keukenfronten blijven jarenlang fris en schadevrij.

Ontdek het hier
Groentinten in de keuken zijn trending

Vaatwasser op hoogte voor comfort en ergonomie

Een vaatwasser op hoogte combineert ergonomie en stijl door bukken te vermijden, rugbelasting te verminderen en een modern, overzichtelijk werkvlak te creëren. Met de juiste technische voorbereiding – van aangepaste leidingen tot stevige constructie en optimale ventilatie – integreert De Keukenbouwer het toestel naadloos in elke keukenopstelling. Zo geniet je van meer comfort, een strakke look en een toekomstbestendige indeling die past bij jouw lichaamslengte en kookgewoonten.

Ontdek het hier

De keukenkiezer-kwis

Welke keuken
past bij jou?

laptop voor 3d planner