Veelgestelde vragen over keukenwerkbladen

Terug naar overzicht
Batibouw 2020
Keukenwerkblad kiezen

We krijgen regelmatig vragen over keukenwerkbladen en hieronder beantwoorden we graag enkele van de meest prangende:

  1. Welke keukenbladen zijn het meest hittebestendig?
  2. Welke keukenwerkbladen zijn het meest snijvast en krasbestendig?
  3. Welke keukenwerkbladen zijn het meest bestand tegen vetvlekken en vette vingers?
  4. Welke keukenwerkbladen zijn het meest bestand tegen zuren zoals azijn, citroensap, tomatenpuree of wijn?

Spring snel naar: HittebestendigheidSnijvastheidVettenZuren

Lees ook: Dit zijn de meest populaire mogelijkheden bij keukenwerkbladen

Welke keukenwerkbladen zijn het meest hittebestendig?

Wie een mooie keuken heeft, wil deze natuurlijk niet alleen bewonderen maar er ook in leven en koken. Hierbij horen vanzelfsprekend hete kookpotten, pannen en ovenschotels. In je keuze voor een werkblad speelt niet enkel het esthetische een rol, ook de hittebestendigheid is vanzelfsprekend belangrijk. 

Ben jij een echte kookliefhebber en wil je zorgeloos kookplezier beleven? Dan kies je waarschijnlijk beter voor een keukenwerkblad waarvan de hittebestendigheid heel hoog is. Hierbij zijn de volgende materialen het best voor jou:

Materiaal
Hittebestendig?
Graniet
Altijd hittebestendig
Dekton
Altijd hittebestendig
Inox
Altijd hittebestendig
Beton
Altijd hittebestendig
Keramiek
Matig hittebestendig (tot 450°C)
Composiet
Niet hittebestendig (gevoelig voor verkleuringen vanaf +/- 180°C)
Volkern
Niet hittebestendig
Laminaat
Niet hittebestendig
Hout
Niet hittebestendig
Glas
Niet hittebestendig

Conclusie: voor de meest hittebestendige aanrechtbladen moet je kiezen voor graniet, dekton, inox of beton. Composiet is ook heel hittebestendig maar is gevoelig voor verkleuringen. Keramiek is ook extreem hittebestendig tot 450 graden Celcius. Werkbladen in volkern en laminaat kunnen temperaturen tot 180°Celcius verdragen. Vind je hittebestendigheid erg belangrijk, kies dan niet voor hout of glas, want deze twee materialen zijn heel gevoelig aan (te) hoge temperaturen.

Welke keukenwerkbladen zijn het meest snijvast en krasbestendig? 

snijden op keukentafel

In elke keuken horen natuurlijk ook messen of een messenset. Wie graag kookt, zal ook een plek moeten hebben om groenten, vlees of andere ingrediënten te versnijden. 

Natuurlijk bestaan hier onderleggers voor in hout of bamboe om de ondergrond niet te beschadigen. Maar wie echt op zeker wilt spelen, kiest best voor een keukenwerkblad dat snijvast is. Automatisch denken de meesten dan direct aan natuursteen. Maar zijn dit wel de enige materialen die snijvast en krasbestendig zijn? 

Materiaal
Snijvast / Krasbestendig?
Graniet
Wel snij- en krasvast bij normaal gebruik
Dekton
Wel snij- en krasvast bij normaal gebruik
Composiet
Wel snij- en krasvast bij normaal gebruik
Keramiek
Wel snij- en krasvast bij normaal gebruik
Glas
Wel snij- en krasvast bij normaal gebruik
Laminaat
Relatief snij- en krasvast bij normaal gebruik
Volkern
Relatief snij- en krasvast bij normaal gebruik. Zwarte volkern heeft een toplaag die bij kleine krassen zelfherstellend is.
Beton
Niet snijvast, heeft een krasgevoelige coating
Inox
Niet snij- en krasvast (kleine krasjes ontstaan sowieso). Deze geven op termijn wel karakter aan het werkblad.
Hout
Niet snij- en krasvast

Samengevat: als je krasbestendige en snijvaste werkbladen belangrijk vindt, kies je best voor graniet, dekton, composiet, keramiek of glas.

Welke keukenwerkbladen zijn het meest bestand tegen vetvlekken en vette vingers?

keukenwerkblad schoon maken

Een keuken waarin nooit vetten voorkomen, bestaat eigenlijk niet. Tijdens het bakken van vlees kunnen altijd vetspetters in het rond vliegen of bij het uithalen van een ovenschotel kan eens wat gemorst worden. In een keuken wordt immers geleefd!

Als je er zeker van wilt zijn dat vetten geen invloed zullen hebben op de look van je keuken, kies dan best voor een keukenwerkblad dat bestand is tegen vetvlekken. We bekijken alle types aanrechtbladen en hun vet bestendigheid.

Materiaal
Bestand tegen vetvlekken?
Volkern
Heel vetbestendig, gemakkelijk te reinigen bij normaal gebruik
Inox
Heel vetbestendig, gemakkelijk te reinigen bij normaal gebruik
Laminaat
Heel vetbestendig, gemakkelijk te reinigen bij normaal gebruik
Keramiek
Heel vetbestendig, gemakkelijk te reinigen bij normaal gebruik
Dekton
Heel vetbestendig, gemakkelijk te reinigen. Zelfs hardnekkige vlekken zoals wijn, koffie, stiftvlekken of roestvlekken verwijder je gemakkelijk van Dekton.
Glas
Glazen keukenwerkbladen zijn wel vetbestendig en gemakkelijk schoon te maken. Je ziet wel snel sporen van vette vingers.
Composiet
Grotendeels vetbestendig (maar laat vlekken niet opdrogen). Er bestaan drie soorten composiet: hoogglans (heel vetbestendig), matglans en geborsteld (beiden matig vetbestendig).
Graniet
Onbehandelde graniet is niet vetbestendig. Graniet die gepolijst, gezoet, gevlamd of leathered is, is matig vetbestendig.
Marmer
Marmer is niet vetbestendig.
Beton
Zonder coatinglaag niet vetbestendig en ook gevoelig voor andere vlekken.

Samengevat: de meest zuurwerende werkbladen zijn zonder twijfel volkern, inox, dekton, keramiek en glas.

Welke keukenwerkbladen zijn het meest bestand tegen zuren zoals azijn, citroensap, tomatenpuree of wijn?

Rode wijn op marmer

Iedereen morst wel een keer iets in de keuken. Zeker tomaten(sap), wijn of citroensap worden in de keuken vaak gebruikt en kunnen dus gemorst worden. Ook azijn is een veelvoorkomend keukeningrediënt en poetsmiddel dat bijna iedereen wel in huis heeft.

Deze ingrediënten bevatten zuren die het keukenwerkblad kunnen aantasten. Het is belangrijk dat je hier vooraf bewust van bent om teleurstellingen te voorkomen.

Materiaal
Bestendig tegen zuren?
Volkern
Goed bestand tegen zure keukeningrediënten
Inox
Goed bestand tegen zure keukeningrediënten
Dekton
Goed bestand tegen zure keukeningrediënten
Keramiek
Goed bestand tegen zure keukeningrediënten
Glas
Goed bestand tegen zure keukeningrediënten
Laminaat
Overwegend goed bestand tegen zure keukeningrediënten
Marmer
Niet bestand tegen zure keukeningrediënten
Hout
Niet bestand tegen zure keukeningrediënten
Graniet
Niet bestand tegen zure keukeningrediënten

Samengevat: wil je een aanrechtblad dat resistent is tegen keukenzuren, kies dan voor inox, dekton, keramiek, glas of volkern als materiaal.

Kies je ideale keukenwerkblad

Wil je een nieuwe keuken kopen en twijfel je over welke materialen het meest geschikt zijn voor jouw behoeften? Dan verwelkomt één van onze keukenadviseurs je graag in één van onze ruime toonzalen. Je kan online direct een afspraak maken om tijd te winnen of natuurlijk ook gewoon langskomen, ook op zondag.

Deel deze pagina

Tips en inspiratie

Waarom kiezen voor een kokendwaterkraan?

Ontdek de varianten en voordelen van een kokendwaterkraan

Witte keukens: voordelen, trends en kleurencombinaties

Witte keukens: voordelen, trends en kleurencombinaties