Keukenopstelling kiezen

Een keuken ontwerpen start vaak bij het bepalen van de keukenopstelling. Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe keuken zal je al gauw merken dat er veel beslissingen zijn om te nemen. De materialen, de kleuren, de toestellen, … Het zijn allemaal belangrijke elementen waar moet over nagedacht worden. Maar alles staat of valt met de indeling van je keuken. Dit zal namelijk een grote impact hebben op het eindresultaat. Zo heeft iedere keukenopstelling z’n voor- en nadelen.

I-vormige of rechte keukens

De meest simpele keukenopstelling is de Ivormige of rechte keuken. De keuken wordt geplaatst in een rechte lijn. Hierdoor is alles binnen handbereik en wordt ruimte optimaal benut. Deze keukenindeling is uitermate geschikt voor kleinere of smalle ruimtes.

Wanneer je een grotere keukenruimte ter beschikking hebt, kies je beter voor een indeling zoals de L-vormige of U-vormige keuken. Bij een rechte keuken is er namelijk geen mogelijkheid om de praktische driehoek tussen spoelbak, fornuis en koelkast te creëren.

L-vormige of hoekkeukens

De hoekkeuken is de meest voorkomende keukenopstelling. Dit is niet voor niets zo, deze keukenindeling geeft namelijk de mogelijkheid om veel kastruimte én werkoppervlakte te voorzien. Door onze vele hoekoplossingen gaat geen enkele ruimte verloren.

De spoelbak, het fornuis en de koelkast kunnen in een hoekkeuken op ergonomische afstanden van elkaar geplaatst worden. Hierdoor kan je het aantal stappen in je nieuwe keuken beperken en zal je efficiënter kunnen koken.

U-vormige keukens

Voor wie meer ruimte heeft, is een U-vormige keuken een optie. Net als de L-vormige keukenopstelling zijn kastruimte en werkoppervlakte hier volop aanwezig. Veel ruimte zorgt natuurlijk ook voor veel mogelijkheden. Zo kan een ‘poot’ van de U als koffiehoek ingedeeld worden. Of je kan ervoor kiezen om een ontbijtbar te plaatsen.

Keuken met kookeiland

Een keuken met kookeiland is geen keukenopstelling op zich, maar kan toegevoegd worden aan eender welke keukenindeling. De mogelijkheden zijn sterk afhankelijk van de grote van de keukenruimte, maar ook voor mensen met minder plaats zijn er opties. Denk maar aan een schiereiland verbonden aan de rest van je keuken.

Een kookeiland kan verschillende functies hebben. Zo kan de kookplaat, maar ook de spoelbak erin verwerkt worden. Daarnaast zijn er heel wat opties om zitelementen te integreren. Ideaal voor wie droomt van een open keuken.e

Parallelle keuken

Een parallelle keuken is een keukenopstelling die bestaat uit twee rijen keukenelementen die recht tegenover elkaar geplaatst worden. Professionele chefs verkiezen deze indeling voor de optimale circulatie. De keuken is namelijk aan beide zijden open. Dit is echter niet in alle keukenruimtes mogelijk. Hou je van de look van een parallelle keuken, maar heb je net iets minder plek? Kies er dan voor om de twee rijen loodrecht op een wand te plaatsen.

Vraag je gratis inspiratieboek aan

Ben je op zoek naar inspiratie? Dan is ons inspiratieboek met recente realisaties en ideeën iets voor jou!

inspiratieboek

Deze blogberichten vind je misschien ook interessant.

Familie Vanderveken uit Zoersel

Keuken inrichting voor koken én leven

Een keuken is allang niet meer alleen om te koken. Het is een plek waar je leeft, werkt, praat en geniet. Met een doordachte indeling, slimme opbergruimte en materialen die jaren meegaan, maak je van je keuken het kloppend hart van je woning. Of je nu houdt van modern, landelijk of industrieel—De Keukenbouwer helpt je bij het inrichten van een keuken die bij je past én met je meegroeit.

Ontdek het hier

Groots koken in een kleine keuken

Een kleine keuken hoeft geen beperking te zijn. Met slimme indelingen, multifunctionele toestellen en creatieve opbergoplossingen tover je zelfs de compactste ruimte om tot een volwaardige kookplek. Of je nu droomt van een strak recht keukenblok of zelfs een mini-eiland: bij De Keukenbouwer haal je het maximum uit elke vierkante meter—zowel praktisch als stijlvol.

Ontdek het hier

Keuken afmetingen

Voordat je nadenkt over kleuren of stijlen, is het cruciaal om de juiste keuken afmetingen te bepalen. Of je nu droomt van een compacte rechte keuken of een royaal kookeiland: een doordacht plan voorkomt frustraties en maximaliseert het gebruiksgemak. In deze blog ontdek je hoe je jouw keuken ergonomisch indeelt, welke standaardmaten richting geven en hoe je elke centimeter optimaal benut—zowel in kleine als grote ruimtes.

Ontdek het hier

De keukenkiezer-kwis

Welke keuken
past bij jou?

laptop voor 3d planner